Wykonanie
Przepyszny Sos
Kurkowy ze
śmietanką i świeżą
natką pietruszki, który wzbogaci Wasz letni obiad. Idealny do wszelkiego rodzaju klusek, koptek,
mięsa,
kasz czy
makaronu. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami albo - w mojej ulubionej wersji - z polędwiczkami. Sezon na
kurki w pełni, zatem nie zwlekajcie i koniecznie go przygotujcie!:)SKŁADNIKI:500 g
kurek1 duża
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki
masła150 ml
śmietanki 30% lub 36%1 łyżeczka
mąki pszennej2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszkisólświeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:Aby oczyścić
kurki wrzuć je do szklanej miski lub garnka, zasyp 2-3 łyżkami
soli i zalej gorącą
wodą. Odstaw na 10-15 minut, aż piasek opadnie na dno, po tym czasie wyjmij
kurki łyżką cedzakową i opłucz pod bieżącą
wodą.Na patelni rozgrzej
masło i
oliwę, i zeszklij na niej
cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj starty
czosnek, podsmaż całość około 1 minutę.Dorzuć
kurki i smaż je przez 5-8 minut, na koniec dodaj
śmietankę wymieszaną z
mąką i
pietruszkę.
Posól i popieprz do smaku. Gotuj sos jeszcze jakieś 3-4 minuty . Gotowe! Smacznego!