ßßß
Przepyszny Sos Kurkowy ze śmietanką i świeżą natką pietruszki, który wzbogaci Wasz letni obiad. Idealny do wszelkiego rodzaju klusek, koptek, mięsa, kasz czy makaronu. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami albo - w mojej ulubionej wersji - z polędwiczkami. Sezon na kurki w pełni, zatem nie zwlekajcie i koniecznie go przygotujcie!:)SKŁADNIKI:500 g kurek1 duża cebula2 ząbki czosnku3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki masła150 ml śmietanki 30% lub 36%1 łyżeczka mąki pszennej2-3 łyżki posiekanej natki pietruszkisólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:Aby oczyścić kurki wrzuć je do szklanej miski lub garnka, zasyp 2-3 łyżkami soli i zalej gorącą wodą. Odstaw na 10-15 minut, aż piasek opadnie na dno, po tym czasie wyjmij kurki łyżką cedzakową i opłucz pod bieżącą wodą.Na patelni rozgrzej masło i oliwę, i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj starty czosnek, podsmaż całość około 1 minutę.Dorzuć kurki i smaż je przez 5-8 minut, na koniec dodaj śmietankę wymieszaną z mąką i pietruszkę. Posól i popieprz do smaku. Gotuj sos jeszcze jakieś 3-4 minuty . Gotowe! Smacznego!