Wykonanie
Poziom trudnościPierogi z
kurkami to wyśmienite pierogi wegetariańskie (można z nich zrobić pierogi wegańskie zamieniając
masło na
olej – niestety ze stratą na walorach
smakowych). Pierogi te są wyjątkowe i pieszczą nasze podniebienia swoim aromatem i smakiem.
Kurka (pieprznik jadalny) to smaczny i aromatyczny
grzyb pojawiający się w lasach od czerwca do października.
Kurki mają dużą zawartość
wody (ok. 90 proc.), co powoduje, że są niskokaloryczne.
Grzyby te zawierają
białka, węglowodany, tłuszcze (nienasycone kwasy tłuszczowe), błonnik, witaminy (D, E, C, niektóre z grupy B) oraz minerały. Naukowcy dowodzą, że
kurki są lepszym źródłem β-karotenu niż
marchewka czy
pomidor. Kiedyś mówiono nam, że
grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, ale naukowcy z Wydziału Botaniki Farmaceutycznej Uniwersytetu Jagiellońskiego doszli do innych wniosków.Porcja na 25 pierogówSkładniki:Ciasto:125 g
pszennej mąki50 ml gorącej
wody (wrzątku)25 ml zimnej
wody1 łyżka
oliwy z oliwekFarsz:1 łyżka klarowanego
masła1
cebula250 g świeżych
kurek½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
pieprzu1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiDo ozdoby:1 łyżka klarowanego
masła1 mała
cebulakilka najładniejszych małych
kurekSposób przygotowania:Przygotować ciasto. Do miski wsypać
mąkę, dodać gorącą i zimną
wodę oraz
oliwę. Zamieszać, przykryć talerzem, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie ciasto zagnieść na gładko i z powrotem przełożyć do miski i przykryć.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na klarowanym
maśle.
Kurki oczyścić z piasku i mchu, pokroić na mniejsze kawałki, dorzucić do
cebulki.
Posolić, popieprzyć, smażyć przez 4-5 minut dodać
natkę, zamieszać, wyłączyć (uwaga – zbyt długo smażone
kurki twardnieją).
Ciasto na pierogi odcinać małymi porcjami. Każdą porcję rozwałkować niezbyt cienko, wykrawać krążki o średnicy 7-8 cm.
Na każdym placku, na środku położyć łyżeczkę farszu, złożyć na pół i skleić.
W garnku zagotować
wodę z 1 łyżeczką
soli. Pierogi gotować porcjami po ok. sztuk przez 2 minuty od wypłynięcia.
Na małej patelni rozgrzać
masło klarowane, posiekać i zeszklić
cebulę, dodać i podsmażyć pozostałe
kurki i polać tym wszystkie porcje pierogów. Jeść na gorąco.
Smacznego!