Wykonanie
Kurki dają ogromne mnóstwo możliwości kulinarnych, a jednak
tarta jest moim numerem jeden w temacie przepisy z
kurkami, niezmiennie.W ubiegłą niedzielę wracałam z Darłowa i, jak co roku, przydrożni grzybiarze nie zawiedli.Kupiłam świeżutkie
kurki, prosto z lasu, pachnące ściółką, mchem i igliwiem, piękne, aż żal mi było wrzucać je na patelnię. Ale wrzuciłam, a
tarta na kruchym maślanym spodzie z
mąki kukurydzianej była lepsza niż kiedykolwiek.Zrobienie jej zajęło mi około godziny, włączając czas potrzebny na wychłodzenie ciasta w lodówce.
Skladniki:spód:100g
mąki pszennej130g
mąki kukurydzianejszczypta
soli130g
masła, zimnego, pokrojonego na kawałki1
żółtkowodanadzienie:
kurki - około 200g, oczyszczone i umyte1 duża
cebula, pokrojona w kostkę
oliwa do smażenia1 łyżka
masła, do smażenia
kurek1/2 pęczka
natki pietruszki, posiekanej200ml
śmietany kremówki2
jajka1
żółtko1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól,
pieprzJak zrobiłam:spód:1. Połączyłam oba rodzaje
mąki z
solą,
potem z
masłem, dodałam
żółtko i zagniotłam szybko ciasto, dodając trochę
wody, jeżeli masa jest za sucha. Uformowałam kulę, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.2. Formę do tarty wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozwałkowałam ciasto i wylepiłam nim spód. Nakłułam w kilku miejscach i włożyłam do lodówki jeszcze na 20 minut.3. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 20 minut, aż było złociste.nadzienie:1. Kremówkę wymieszałam z
jajkami, dodałam
przyprawy.2. Na patelni rozgrzałam
olej i podsmażyłam
cebulę na złoty kolor. Wrzuciłam
kurki i dusiłam - nie za długo, po odparowaniu
wody jeszcze przez kilka minut, często mieszając. W trakcie smażenia dołożyłam
masło, dodaje lepszego smaku. Doprawiłam
solą i
pieprzem, na końcu wrzuciłam
natkę pietruszki, zostawiłam trochę do dekoracji.3. Na podpieczony spód wylałam kremówkę. Podpiekłam przez 10 minut, aż masa się lekko ścięła. Po tym czasie wyjęłam tartę, wyłożyłam
kurki na masę i wstawiłam tartę do piekarnika na kolejne 10 minut, aż masa była całkowicie ścięta.Przed podaniem tartę posypałam
pietruszką.
Można wyłożyć
kurki na podpieczony spód i zalać masą jajeczną, ale w ten sposób
kurki znikną. Mój sposób sprawia, że
tarta jest ładniejsza.