ßßß Cookit - przepis na wegetariańska tarta z polską marchewką, kwaśnym jabłkiem karmelizowanym i serem

wegetariańska tarta z polską marchewką, kwaśnym jabłkiem karmelizowanym i serem

nazwa

Wykonanie

Było u mnie ostatnio mnóstwo słodkości, czas zmienić trochę klimat.
I tak, dzisiaj, tarta wegetariańska, na kruchym spodzie z mąki kukurydzianej i z nadzieniem z polskimi, oczywiście, warzywami i owocami.
Smakuje pysznie i wygląda zachęcająco, kolorowo i wesoło. Pomysł wziął się z barw targów i kolorów jesieni. Łatwa, szybka i zdrowa, na zimno i na gorąco, na lunch i kolację, a jeżeli kawałek zostanie, na śniadanie też będzie doskonała.
Składniki:
spód:
170g mąki kukurydzianej
60g mąki pszennej
130g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
szczypta soli
2 - 3 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 żółtko
nadzienie:
kubek śmietany kremówki
2 jajka
1 żółtko
1 jabłko, obrane i pokrojone w grube plasterki
2 - 3 marchewki, pokrojone wzdłuż na 4 części
oliwa
3-4 łyżki brązowego cukru
1 cebula, pokrojona w plasterki
ser kozi albo owczy twardy, pokrojony w plasterki
sól, pieprz
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
Jak zrobiłam:
1. Wymieszałam suche składniki spodu, roztarłam je z kawałkami masła, aż masa miała konsystencję kruszonki, dodałam jajko i żółtko, zagniotłam szybko. Jeżeli ciasto jest za suche, a moje takie było, trzeba w międzyczasie dodać odrobinę wody i wyrobić. Kulę ciasta zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na pół
godziny.
2. Formę do tarty 26cm wyłożyłam papierem do pieczenia, rozwałkowałam ciasto i wylepiłam spód i rant. Nakłułam w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na 20 minut. Piekłam w 180'C przez 20 minut, aż było lekko złociste.
3. Pokrojone jabłko wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, dodałam trochę wody, cukier i smażyłam, aż było lekko brązowe, ale ciągle twardawe. Pokrojoną marchewkę rozłożyłam na blaszce, skropiłam oliwą i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180'C, aż była lekko brązowa, trochę spieczona.
4. Śmietanę wymieszałam dokładnie z jajkami, doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Na upieczonym spodzie ułożyłam plasterki cebuli, wylałam śmietanę, a na niej rozłożyłam upieczoną marchewkę, plasterki jabłka i plasterki sera. Piekłam przez 25 - 30 minut w 180'C, wierzch musi być ścięty i złotawy.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2014/08/wegetarianska-tarta-z-polska-marchewka.html