Wykonanie
Było u mnie ostatnio mnóstwo słodkości, czas zmienić trochę klimat.I tak, dzisiaj,
tarta wegetariańska, na kruchym spodzie z
mąki kukurydzianej i z nadzieniem z polskimi, oczywiście,
warzywami i owocami.Smakuje pysznie i wygląda zachęcająco, kolorowo i wesoło. Pomysł wziął się z barw targów i kolorów jesieni. Łatwa, szybka i zdrowa, na zimno i na gorąco, na lunch i kolację, a jeżeli kawałek zostanie, na śniadanie też będzie doskonała.
Składniki:spód:170g
mąki kukurydzianej60g
mąki pszennej130g zimnego
masła, pokrojonego w kawałkiszczypta
soli2 - 3 łyżki zimnej
wody1
jajko1
żółtkonadzienie:kubek
śmietany kremówki2
jajka1
żółtko1
jabłko, obrane i pokrojone w grube plasterki2 - 3
marchewki, pokrojone wzdłuż na 4 części
oliwa3-4 łyżki
brązowego cukru1
cebula, pokrojona w plasterki
ser kozi albo owczy twardy, pokrojony w plasterki
sól,
pieprz1/2 łyżeczka
gałki muszkatołowejJak zrobiłam:1. Wymieszałam suche składniki
spodu, roztarłam je z kawałkami
masła, aż masa miała konsystencję kruszonki, dodałam
jajko i
żółtko, zagniotłam szybko. Jeżeli ciasto jest za suche, a moje takie było, trzeba w międzyczasie dodać odrobinę
wody i wyrobić. Kulę ciasta zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na półgodziny.2. Formę do tarty 26cm wyłożyłam papierem do pieczenia, rozwałkowałam ciasto i wylepiłam spód i rant. Nakłułam w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na 20 minut. Piekłam w 180'C przez 20 minut, aż było lekko złociste.3. Pokrojone
jabłko wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, dodałam trochę
wody,
cukier i smażyłam, aż było lekko brązowe, ale ciągle twardawe. Pokrojoną
marchewkę rozłożyłam na blaszce,
skropiłam oliwą i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180'C, aż była lekko brązowa, trochę spieczona.4.
Śmietanę wymieszałam dokładnie z
jajkami, doprawiłam
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.5. Na upieczonym spodzie ułożyłam plasterki
cebuli, wylałam
śmietanę, a na niej rozłożyłam upieczoną
marchewkę, plasterki
jabłka i plasterki
sera. Piekłam przez 25 - 30 minut w 180'C, wierzch musi być ścięty i złotawy.