Wykonanie
            Było u mnie ostatnio mnóstwo słodkości, czas zmienić trochę klimat.I tak, dzisiaj, 
tarta wegetariańska, na kruchym spodzie z 
mąki kukurydzianej i z nadzieniem z polskimi, oczywiście, 
warzywami i owocami.Smakuje pysznie i wygląda zachęcająco, kolorowo i wesoło. Pomysł wziął się z barw targów i kolorów jesieni. Łatwa, szybka i zdrowa, na zimno i na gorąco, na lunch i kolację, a jeżeli kawałek zostanie, na śniadanie też będzie doskonała.


Składniki:spód:170g 
mąki kukurydzianej60g 
mąki pszennej130g zimnego 
masła, pokrojonego w kawałkiszczypta 
soli2 - 3 łyżki zimnej 
wody1 
jajko1 
żółtkonadzienie:kubek 
śmietany kremówki2 
jajka1 
żółtko1 
jabłko, obrane i pokrojone w grube plasterki2 - 3 
marchewki, pokrojone wzdłuż na 4 części
oliwa3-4 łyżki 
brązowego cukru1 
cebula, pokrojona w plasterki
ser kozi albo owczy twardy, pokrojony w plasterki
sól, 
pieprz1/2 łyżeczka 
gałki muszkatołowej

Jak zrobiłam:1. Wymieszałam suche składniki 
spodu, roztarłam je z kawałkami 
masła, aż masa miała konsystencję kruszonki, dodałam 
jajko i 
żółtko, zagniotłam szybko. Jeżeli ciasto jest za suche, a moje takie było, trzeba w międzyczasie dodać odrobinę 
wody i wyrobić. Kulę ciasta zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na półgodziny.2. Formę do tarty 26cm wyłożyłam papierem do pieczenia, rozwałkowałam ciasto i wylepiłam spód i rant. Nakłułam w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na 20 minut. Piekłam w 180'C przez 20 minut, aż było lekko złociste.3. Pokrojone 
jabłko wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, dodałam trochę 
wody, 
cukier i smażyłam, aż było lekko brązowe, ale ciągle twardawe. Pokrojoną 
marchewkę rozłożyłam na blaszce, 
skropiłam oliwą i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180'C, aż była lekko brązowa, trochę spieczona.4. 
Śmietanę wymieszałam dokładnie z 
jajkami, doprawiłam 
solą, 
pieprzem i 
gałką muszkatołową.5. Na upieczonym spodzie ułożyłam plasterki 
cebuli, wylałam 
śmietanę, a na niej rozłożyłam upieczoną 
marchewkę, plasterki 
jabłka i plasterki 
sera. Piekłam przez 25 - 30 minut w 180'C, wierzch musi być ścięty i złotawy.

