Wykonanie
To zupełnie klasyczna
tarta, kruchy spód i nadzienie ze
szpinaku i masy jajecznej, z dodatkiem
gruszki i gorgonzoli. Zwykła ta
tarta, ale zawsze doskonała. To połączenie, które jest idealnym zestawieniem smaków. Trudno je zepsuć, wystarczy nie ingerować w nie za bardzo, czyli nie przyprawiać zbyt intensywnie, nie dodawać
dziwnych, o charakterystycznym i zbyt wyraźnym smaku przypraw, wystarczy połączyć całość i upiec.Tarty mają ogromną przewagę nad większością innych potraw, można je przygotować dużo wcześniej, nawet poprzedniego dnia, nadal będą świetne, jeżeli nawet nie lepsze, bo smaki dojrzeją.
Składniki:spód:blaszka 20x30cm220g
mąki orkiszowej ( pszenna zwykła też może być )150g zimnego
masła pokrojonego w kawałeczki1
jajkoszczypta
soliodrobina zimnej
wodynadzienie:500g
szpinaku1 średnia
cebula pokrojona w kosteczkę2 ząbki
czosnku posiekane
sól,
pieprz1 łyżka
oliwy i 1 łyżka
masła do smażenia200ml
śmietany kremówki 30%2
jajka1
żóltkosól,
pieprz1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1
gruszka obrana i pokrojona w plasterki70 - 80g
sera gorgonzolaJak zrobiłam:spód:Palcami połączyłam
mąkę wymieszaną ze szczyptą
soli z kawałeczkami
masła tak, żeby przypominała kruszonkę. Dodałam
jajko i szybko zagniotłam ciasto. Jeżeli jest za suche, trzeba dodać około 1 łyżkę zimnej
wody i szybko wyrobić. Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut.Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowałam w prostokąt i wylepiłam nim spód i brzegi blaszki. Nakłułam w kilku miejscach, włożyłam do zamrażalnika na 10 minut, aż całkowicie stwardniało. Piekłam w 180'C przez 20 minut, aż się zarumieniło. Odstawiłam do wystudzenia.nadzienie:Na patelni rozgrzałam
oliwę i
masło i lekko podsmażyłam pokrojoną w kosteczkę
cebulę i posiekany
czosnek. Kiedy były złociste, wrzuciłam umyty
szpinak. Smażyłam przez kilka minut, żeby zmiękł a sok się zredukował. Przestudziłam i posiekałam, doprawiłam
solą i
pieprzem.masa jajeczna:
Śmietanę kremówkę bardzo dobrze wymieszałam z
jajkami i
żółtkiem. Można to zrobić widelcem, ale bardzo dokładnie. Dodałam szczyptę
soli, trochę
pieprzu i
gałkę muszkatołową.całość:Na wystudzony spód wylałam część masy jajecznej, na niej rozłożyłam
szpinak i wylałam drugą część masy jajecznej. Na
szpinaku rozłożyłam
gruszkę i posypałam całość gorgonzolą. Piekłam w 180'C przez25-30 minut, aż
jajko się ścięło. Podawałam gorącą, chociaż następnego dnia, na zimno, też była świetna.