Wykonanie
            To zupełnie klasyczna 
tarta, kruchy spód i nadzienie ze 
szpinaku i masy jajecznej, z dodatkiem 
gruszki i gorgonzoli. Zwykła ta 
tarta, ale zawsze doskonała. To połączenie, które jest idealnym zestawieniem smaków. Trudno je zepsuć, wystarczy nie ingerować w nie za bardzo, czyli nie przyprawiać zbyt intensywnie, nie dodawać 
dziwnych, o charakterystycznym i zbyt wyraźnym smaku przypraw, wystarczy połączyć całość i upiec.Tarty mają ogromną przewagę nad większością innych potraw, można je przygotować dużo wcześniej, nawet poprzedniego dnia, nadal będą świetne, jeżeli nawet nie lepsze, bo smaki dojrzeją.


Składniki:spód:blaszka 20x30cm220g 
mąki orkiszowej ( pszenna zwykła też może być )150g zimnego 
masła pokrojonego w kawałeczki1 
jajkoszczypta 
soliodrobina zimnej 
wodynadzienie:500g 
szpinaku1 średnia 
cebula pokrojona w kosteczkę2 ząbki 
czosnku posiekane
sól, 
pieprz1 łyżka 
oliwy i 1 łyżka 
masła do smażenia200ml 
śmietany kremówki 30%2 
jajka1 
żóltkosól, 
pieprz1/2 łyżeczki 
gałki muszkatołowej1 
gruszka obrana i pokrojona w plasterki70 - 80g 
sera gorgonzola
Jak zrobiłam:spód:Palcami połączyłam 
mąkę wymieszaną ze szczyptą 
soli z kawałeczkami 
masła tak, żeby przypominała kruszonkę. Dodałam 
jajko i szybko zagniotłam ciasto. Jeżeli jest za suche, trzeba dodać około 1 łyżkę zimnej 
wody i szybko wyrobić. Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut.Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowałam w prostokąt i wylepiłam nim spód i brzegi blaszki. Nakłułam w kilku miejscach, włożyłam do zamrażalnika na 10 minut, aż całkowicie stwardniało. Piekłam w 180'C przez 20 minut, aż się zarumieniło. Odstawiłam do wystudzenia.nadzienie:Na patelni rozgrzałam 
oliwę i 
masło i lekko podsmażyłam pokrojoną w kosteczkę 
cebulę i posiekany 
czosnek. Kiedy były złociste, wrzuciłam umyty 
szpinak. Smażyłam przez kilka minut, żeby zmiękł a sok się zredukował. Przestudziłam i posiekałam, doprawiłam 
solą i 
pieprzem.masa jajeczna:
Śmietanę kremówkę bardzo dobrze wymieszałam z 
jajkami i 
żółtkiem. Można to zrobić widelcem, ale bardzo dokładnie. Dodałam szczyptę 
soli, trochę 
pieprzu i 
gałkę muszkatołową.całość:Na wystudzony spód wylałam część masy jajecznej, na niej rozłożyłam 
szpinak i wylałam drugą część masy jajecznej. Na 
szpinaku rozłożyłam 
gruszkę i posypałam całość gorgonzolą. Piekłam w 180'C przez25-30 minut, aż 
jajko się ścięło. Podawałam gorącą, chociaż następnego dnia, na zimno, też była świetna.
