Wykonanie
            No i po Świętach, przygotowań było mnóstwo, pracy też, ale było warto. Co roku tak samo i zawsze warto. To miły czas, wiosenny, radosny, nawet kiedy pogoda, jak w tym roku, nie najlepsza. To nie ma znaczenia, że zimno za oknami, że wieje i pada, a ja padam na nos w kuchni kończąc krojenie warzyw na 
sałatkę jarzynową. To co ważne to to, że drzewa kwitną, i 
fiołki, że ptaki wrzeszczą podekscytowane wiosną, i to, że mazurki gotowe czekają na 
stole.No właśnie, co do mazurków, zrobiłam ich tak dużo i były tak pyszne, że zmuszona jestem podjąć zmagania z niechcianymi pozostałościami po nich natychmiast, już od dzisiaj. Stąd u mnie przepis na wytrawną tartę. Nie jest to potrawa szczególnie dietetyczna, ale za to pożywna i w miarę lekka. Kawałek tarty z odrobiną 
sałaty to świetny posiłek na lunch czy lekką kolację, również do zabrania do pracy.

Składniki: na formę do tarty 27 - 28cmspód:150g 
mąki pszennej70g 
mąki kukurydzianejspora szczypta 
soli150g zimnego 
masła pokrojonego w kawałki1 
żółtko1-2 łyżki zimnej 
wody6 -7 
marchewek, oczyszczonych i pokrojonych na ćwiartki2 średnie 
cebule, pokrojone w cieniutkie plasterki
oliwa do smażenia 
cebulisól1 łyżka suszonego 
tymianku3 łyżki 
oleju słonecznikowego - do pieczenia 
marchewki200ml 
śmietany kremówki2 
jajka, 1 
żoltko70g 
sera bryndza, kremowego - opcjonalnie4 łyżki 
sera cheddar, startego na tarce o grubych oczkach1/2 łyżeczki 
gałki muszkatołowejsól, 
pieprz2 - 3 łyżki 
szczypiorku
Jak zrobiłam:
Mąkę białą i kukurydzianą wymieszałam z 
solą. Połączyłam suche składniki z 
masłem, masa powinna przypominać 
kaszę. Dodałam 
żółtko, szybko zagniotłam ciasto, dodając 1-2 łyżki zimnej 
wody w trakcie wyrabiania. Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.Po tym czasie wylepiłam 
ciastem formę wyłożoną papierem, formując brzeg. Nakłułam w kilku miejscach i wstawiłam do zamrażalnika na 15 minut. Piekłam przez około 15 - 20 minut, aż było złociste Wystudziłam.Pokrojoną na ćwiartki 
marchewkę natarłam 
olejem słonecznikowym z 
solą i 
tymiankiem Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez około 20 minut, aż była miękka ale jeszcze krucha.
Cebulę pokrojoną w plasterki podsmażyłam delikatnie na 
oliwie.Składniki na masę jajeczną: kremówkę, 
jajka i 
ser bryndza wymieszałam. Jeżeli nie macie 
bryndzy, można ją pominąć. Doprawiłam 
solą, 
pieprzem i 
gałką muszkatołową. Wylałam masę jajeczną na wystudzony spód, a na wierzchu ułożyłam 
marchewkę i 
cebulę. Posypałam 
serem i 
szczypiorkiem. Piekłam w 180'C przez około 25 minut, aż masa była delikatnie ścięta. Przed podaniem dodatkowo posypałam 
serem i 
szczypiorkiem.

Tarta jest dobra na ciepło i na zimno. Można do niej podać prostą 
sałatę z dressingiem z 
oliwy i 
octu balsamicznego i to zupełnie wystarczy, danie gotowe.