Wykonanie


Kolejną tartę popełniłam dla gości na kolację. Podobno wyszła pyszna:-) Wykorzystałam
kurki, które mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. To są najlepsze
grzyby na świecie:-) Korzystajcie z tego, że jest ich dużo, bo zaraz będziemy za nimi tęsknić...Do zrobienia tarty wykorzystałam
mąkę orkiszową, wydaje mi się, że do wytrawnych tart lepiej pasuje.Składniki:

Ciasto:100 g
mąki orkiszowej,50 g
masła,1
jajko,1 łyżka
wody,szczypta
soli.Farsz i polewa:
kurki (ilość wg uznania ),1 łyżka
oliwy,1
cebula,
natka pietruszki (ilość wg uznania ),2
jajka,250 ml
śmietany 18%,
ser jaki jest pod ręką ( tu kawałek lazura złocistego),
sól,
pieprz.Przygotowanie:Do
mąki dodać kawałki twardego
masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć
ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Kurki oczyścić i podsmażyć na
oliwie razem z
cebulką, dodać
przyprawy i odczekać aż odparują
grzyby. Dodać posiekana
natkę pietruszki. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Do
śmietany dodać
jajka,
przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Ułożyć na wierzchu kilka plasterków
sera. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.




Dodane do akcji: