ßßß Cookit - przepis na Orkiszowa tarta z kurkami

Orkiszowa tarta z kurkami

nazwa

Wykonanie

Kolejną tartę popełniłam dla gości na kolację. Podobno wyszła pyszna:-) Wykorzystałam kurki, które mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. To są najlepsze grzyby na świecie:-) Korzystajcie z tego, że jest ich dużo, bo zaraz będziemy za nimi tęsknić...
Do zrobienia tarty wykorzystałam mąkę orkiszową, wydaje mi się, że do wytrawnych tart lepiej pasuje.
Składniki:
Ciasto:
100 g mąki orkiszowej,
50 g masła,
1 jajko,
1 łyżka wody,
szczypta soli.
Farsz i polewa:
kurki (ilość wg uznania ),
1 łyżka oliwy,
1 cebula,
natka pietruszki (ilość wg uznania ),
2 jajka,
250 ml śmietany 18%,
ser jaki jest pod ręką ( tu kawałek lazura złocistego),
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Kurki oczyścić i podsmażyć na oliwie razem z cebulką, dodać przyprawy i odczekać aż odparują grzyby. Dodać posiekana natkę pietruszki. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Ułożyć na wierzchu kilka plasterków sera. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.
Dodane do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/07/orkiszowa-tarta-z-kurkami.html