ßßß
Składniki na ciasto:szklanka mąki125 g masła1 jajko2 łyżki zimnej wody1 łyżka ziół prowansalskichszczypta soliPołącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Za mnie zrobiła to maszyna ;) Ciasto owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.Składniki na nadzienie:500 g boczniakówcebulaboczek wędzonyłyżka masłasól, pieprz200 g śmietanki 18%jajko80 g sera cheddarnatka pietruszkisól, pieprzKiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotuj farsz. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Kiedy zrobi się chrupiący przełóż go do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulkę. Umyte boczniaki pokrój wedle uznania i wrzuć do cebuli. Dodaj łyżkę masła. Na sam koniec dodaj garść drobno posiekanej pietruszki. Wymieszaj z podsmażonym boczkiem.Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy. Schładzaj je jeszcze przez 10 minut w zamrażalce. Przed włożeniem do piekarniki ponakłuwaj.Piecz w temp. 180 st. przez 10 minut.Śmietankę rozbełtaj z jajkiem i częścią (50 g) startego sera, dopraw do smaku.