Wykonanie
Wczoraj na obiad zjedliśmy
makaron z
brokułami. Mama robiąc zakupy, zaopatrzyła naszą lodówkę w boczniaki. Oczywiście padło pytanie:- Małgosia zastanów się co z tymi boczniakami?Pierwsze co przyszło mi do głowy to
makaron. No ale, drugi dzień z
rzędu makaron... średnio. Przeszukałam wykrywacz smaku i przygotowałam tartę z boczniakami.
Składniki na ciasto:szklanka
mąki125 g
masła1
jajko2 łyżki zimnej
wody1 łyżka
ziół prowansalskichszczypta
soliPołącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Za mnie zrobiła to maszyna ;) Ciasto
owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.Składniki na nadzienie:500 g boczniaków
cebulaboczek wędzonyłyżka
masłasól,
pieprz200 g
śmietanki 18%jajko80 g
sera cheddarnatka pietruszkisól,
pieprzKiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotuj farsz.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Kiedy
zrobi się chrupiący przełóż go do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną
cebulkę. Umyte boczniaki pokrój wedle uznania i wrzuć do
cebuli. Dodaj łyżkę
masła. Na sam koniec dodaj garść drobno posiekanej
pietruszki. Wymieszaj z podsmażonym
boczkiem.Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy. Schładzaj je jeszcze przez 10 minut w zamrażalce. Przed włożeniem do piekarniki ponakłuwaj.Piecz w temp. 180 st. przez 10 minut.
Śmietankę rozbełtaj z
jajkiem i częścią (50 g)
startego sera, dopraw do smaku.
Na lekko podpieczone ciasto wyłóż farsz z boczniaków, polej dokładnie
śmietanką. Na koniec posyp z wierzchu resztą
utartego sera. Zapiekaj przez 30 minut.
Tarta wyglądała super, zapach był smakowity, tylko pojawił się jedne problem. Niestety dno tarty rozmiękło. Nie wiem co zrobiłam źle, czy Wy macie jakieś sposoby, żeby dno tarty było chrupiące?M.