Wykonanie
Pyszne pierogi z
gryczaną kaszą i
serem. Nigdy wcześniej takich nie robiłam, w grupie FB Zdrowo Podjeść mignęły mi pierogi z
kaszą. Ponieważ dzień wcześniej
kasza gryczana była dodatkiem do obiadu i sporo jej zostało, postanowiłam wykorzystać pomysł z pierogami. Farsz jest znakomity, na prawdę warto takie pierogi zrobić. Polecam!
składniki (ok 60 szt)ciasto na pierogi2 szklanki
mąki3/4 szklanki gorącej
wodyfarsz200 g ugotowanej
kaszy gryczanej200 g
sera twarogowego koziego120 g
boczku wędzonego1
cebula1
jajko2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisólpieprzdo podania
cebula,
masłoprzygotowanieciastoprzesianą
mąkę zalać gorącą
wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco
wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę
mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do
chleba.farszDrobno posiekaną
cebulę smażyć na
oliwie z
masłem, na niewielkim ogniu. Kiedy
cebula nieco zmięknie, dorzucić pokrojony bardzo drobno
boczek, smażyć aż
cebula się zezłoci a
boczek wytopi.
Pietruszkę posiekać.
Kaszę dokładnie wymieszać z
serem. Dodać przestudzoną
cebulę z
boczkiem, posiekaną
pietruszkę,
jajko. Dobrze wymieszać, przyprawić
solą, dużą ilością
pieprzu.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do
makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną
mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować
wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę
oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane
masłem i zrumienioną na nim
cebulą. Smacznego!