Wykonanie
Quiche to
tarta , ale w wydaniu wytrawnym..robiłam już jakiś czas temu testując foremkę do tarty, która spisuje się idealnie...przepis leciutko zmodyfikowany z książki Ciasta Wytrawne.
20 dkg
mąki10 dkg
masła3 łyżki zimnej
wody1/2 łyżeczki
soli2
jajka ugotowane na twardo1 pętko
kiełbasycebula1 łyżka
masła1
jajko surowe2 lyżki
sera żółtegosol,
pieprznatka pietruszki [ nie dałam]
Mąkę posiekać z
masłem, dodać
sól i
wodę.Wyrobić ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki.Płaską formę wysmarować
masłem , wylepić
ciastem, nakłuć widelcem.Zrumienić w gorącym piekarniku.
Cebulę posiekać , podsmażyć na
maśle, dodać posiekane
jajka ugotowane na twardo.Doprawić do smaku.Wylać roztrzepane
jajko [ ja dodałam do farszu i razem wymieszałam] i posypać
serem.Wstawić do piekarnika i piec,aż wierzch się zetnie.Podawać na gorąco , posypany
natką pietruszki.