Wykonanie
            Quiche to 
tarta , ale w wydaniu wytrawnym..robiłam już jakiś czas temu testując foremkę do tarty, która spisuje się idealnie...przepis leciutko zmodyfikowany z książki Ciasta Wytrawne.

20 dkg 
mąki10 dkg 
masła3 łyżki zimnej 
wody1/2 łyżeczki 
soli2 
jajka ugotowane na twardo1 pętko 
kiełbasycebula1 łyżka 
masła1 
jajko surowe2 lyżki 
sera żółtegosol, 
pieprznatka pietruszki [ nie dałam]
Mąkę posiekać z 
masłem, dodać 
sól i 
wodę.Wyrobić ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki.Płaską formę wysmarować 
masłem , wylepić 
ciastem, nakłuć widelcem.Zrumienić w gorącym piekarniku.
Cebulę posiekać , podsmażyć na 
maśle, dodać posiekane 
jajka ugotowane na twardo.Doprawić do smaku.Wylać roztrzepane 
jajko [ ja dodałam do farszu i razem wymieszałam] i posypać 
serem.Wstawić do piekarnika i piec,aż wierzch się zetnie.Podawać na gorąco , posypany 
natką pietruszki.





