Wykonanie
Takie naleśniki, z warzywno- mięsnym farszem przyrządzała moja babcia.
Składniki na ciasto:1
jajko,0,125 l
mleka,0,125 litra
wody,10 dag
mąki,
sól do smaku,
słonina do smarowania patelni.Składniki na farsz:4,5 dag
oliwy,8 dag
cebuli,20 dag
kiełbasy ,20 dag
pieczarek,3 dag
sera żółtego,4 dag
masła,
sól do smaku,
pieprz do smaku.Wykonanie:
Mleko wymieszać z
wodą,
jajkiem,
mąką,
solą do smaku i dokładnie wymieszać. Następnie usmażyć naleśniki na patelni wysmarowanej
słoniną. Na
oliwie udusić pokrojoną
cebulę,
kiełbasę i
pieczarki z
przyprawami.
Naleśniki smarować przygotowanym farszem,
złożyć na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym
masłem.
Obłożyć plastrami
żółtego sera.
Zapiec w piekarniku i podawać na ciepło np. z
ketchupem.