ßßß
 
            
         Placki ziemniaczane, to zawsze dobry pomysł. Nigdy nie robiłam ich z młodych ziemniaków. Ale, ostatnio jak wyszłam ze szpitala, przygotowała je moja mama... Teraz wiem, że z młodych ziemniaków również można je z powodzeniem robić:)Dla odmiany jednak postanowiłam dodać do nich szynkę i ser żółty.Co potrzebujemy:1kg ziemniaków startych na tarce2 cebule starte na drobnej tarce4 łyżki mąki2 jajka2 łyżeczki solipieprz do smaku15 dkg szybki pokrojonej w kostkękilka plastrów sera żółtego pokrojonego w kostkę1. Ziemniaki trzemy na tarce, odciskamy nadmiar wody.2. To ziemniaków wcieramy cebule i mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szynkę (i ewentualnie ser żółty) - pokrojone w kostkę.3. Dodajemy mąkę i jajka i wszystko razem mieszamy.4. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął resztę tłuszczu.Smacznego!
Placki ziemniaczane, to zawsze dobry pomysł. Nigdy nie robiłam ich z młodych ziemniaków. Ale, ostatnio jak wyszłam ze szpitala, przygotowała je moja mama... Teraz wiem, że z młodych ziemniaków również można je z powodzeniem robić:)Dla odmiany jednak postanowiłam dodać do nich szynkę i ser żółty.Co potrzebujemy:1kg ziemniaków startych na tarce2 cebule starte na drobnej tarce4 łyżki mąki2 jajka2 łyżeczki solipieprz do smaku15 dkg szybki pokrojonej w kostkękilka plastrów sera żółtego pokrojonego w kostkę1. Ziemniaki trzemy na tarce, odciskamy nadmiar wody.2. To ziemniaków wcieramy cebule i mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szynkę (i ewentualnie ser żółty) - pokrojone w kostkę.3. Dodajemy mąkę i jajka i wszystko razem mieszamy.4. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął resztę tłuszczu.Smacznego!