Wykonanie
Placki ziemniaczane, to zawsze dobry pomysł. Nigdy nie robiłam ich z
młodych ziemniaków. Ale, ostatnio jak wyszłam ze szpitala, przygotowała je moja mama... Teraz wiem, że z
młodych ziemniaków również można je z powodzeniem robić:)Dla odmiany jednak postanowiłam dodać do nich
szynkę i
ser żółty.Co potrzebujemy:1kg
ziemniaków startych na tarce2
cebule starte na drobnej tarce4 łyżki
mąki2
jajka2 łyżeczki
solipieprz do smaku15 dkg szybki pokrojonej w kostkękilka plastrów
sera żółtego pokrojonego w kostkę1.
Ziemniaki trzemy na tarce, odciskamy nadmiar
wody.2. To
ziemniaków wcieramy
cebule i mieszamy razem. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
szynkę (i ewentualnie
ser żółty) - pokrojone w kostkę.3. Dodajemy
mąkę i
jajka i wszystko razem mieszamy.4. Na patelni rozgrzewamy
olej i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął resztę tłuszczu.Smacznego!