Wykonanie
Chcąc zdążyć zrobić jeszcze coś z
kurkami zanim znikną z lasów i sklepowych półek, zdecydowałam się na coś iście klasycznego. Chociaż może nie do końca, bo
tarta zazwyczaj jest na kruchym, ewentualnie francuskim spodzie a tym razem zdecydowałam się na spód
drożdżowy, a pomysł na to zaczerpnęłam stąd . Doskonała propozycja na przekąskę zarówno od razu na ciepło, jak i później na zimno. W ogóle doskonała w każdej chwili, jako którykolwiek posiłek :) Bo jest po prostu bardzo smaczna!
Składniki:Forma do tarty o średnicy około 24 cmCiasto:200 g
mąki60 g
masła1
jajko1 łyżeczka
soli1 torebka
suszonych drożdży (7 g)5-6 łyżek ciepłej
wodyNadzienie:450 g
kurek + kilka do dekoracji1 łyżka
oliwy z oliwek1/2
cebuli1 łyżka
masła½ pęczka
koperku2
jajka150 g kwaśnej
śmietany 18%ok. 150 g
żółtego serasólpieprzWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy roztopione
masło,
jajko,
sól i
drożdże. Dodajemy 5-6 łyżek ciepłej
wody i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 10-15 minut.Na stolnicy podsypanej
mąką rozwałkowujemy placek o średnicy większej niż forma i wykładamy
ciastem spód i boki naczynia. PO wyklejeniu formy, wkładamy ją do lodówki.Nadzienie:
Kurki dokładnie czyścimy i osuszamy.
Cebulę i
koperek drobno siekamy.Na łyżce
oliwy szklimy chwilę
cebulę, po czym dodajemy
kurki i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodajemy łyżkę
masła, doprawiamy
solą,
pieprzem oraz dodajemy
koperek. Gdyby na patelni był płyn, to odkładamy
kurki na bok, a płyn odparowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka roztrzepujemy w misce, 1/3 część odkładamy, a resztę mieszamy razem ze
śmietaną, doprawiając
solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego
pieprzu.Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.Tartę wyjmujemy z lodówki i wstawiamy na 2 minuty do piekarnika.Po tym czasie, na dno tarty wykładamy
kurki i zalewamy je masą z
jajek i
śmietany. Następnie posypujemy tartę startym
żółtym serem. Brzegi ciasta smarujemy odłożonym roztrzepanym
jajkiem, a resztę wylewamy na wierzch.Tartę pieczemy przez 15 minut. Następnie na wierzchu układamy
kurki do dekoracji i pieczemy kolejne 15 minut. Pod koniec pieczenia można lekko zmniejszyć temperaturę, aby ciasto się za bardzo nie przypiekło.Gotową tartę chwilę studzimy i podajemy.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ