ßßß
Składniki:Forma do tarty o średnicy około 24 cmCiasto:200 g mąki60 g masła1 jajko1 łyżeczka soli1 torebka suszonych drożdży (7 g)5-6 łyżek ciepłej wodyNadzienie:450 g kurek + kilka do dekoracji1 łyżka oliwy z oliwek1/2 cebuli1 łyżka masła½ pęczka koperku2 jajka150 g kwaśnej śmietany 18%ok. 150 g żółtego serasólpieprzWykonanie:Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy roztopione masło, jajko, sól i drożdże. Dodajemy 5-6 łyżek ciepłej wody i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 10-15 minut.Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy placek o średnicy większej niż forma i wykładamy ciastem spód i boki naczynia. PO wyklejeniu formy, wkładamy ją do lodówki.Nadzienie: Kurki dokładnie czyścimy i osuszamy. Cebulę i koperek drobno siekamy.Na łyżce oliwy szklimy chwilę cebulę, po czym dodajemy kurki i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodajemy łyżkę masła, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy koperek. Gdyby na patelni był płyn, to odkładamy kurki na bok, a płyn odparowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia.Jajka roztrzepujemy w misce, 1/3 część odkładamy, a resztę mieszamy razem ze śmietaną, doprawiając solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.Tartę wyjmujemy z lodówki i wstawiamy na 2 minuty do piekarnika.Po tym czasie, na dno tarty wykładamy kurki i zalewamy je masą z jajek i śmietany. Następnie posypujemy tartę startym żółtym serem. Brzegi ciasta smarujemy odłożonym roztrzepanym jajkiem, a resztę wylewamy na wierzch.Tartę pieczemy przez 15 minut. Następnie na wierzchu układamy kurki do dekoracji i pieczemy kolejne 15 minut. Pod koniec pieczenia można lekko zmniejszyć temperaturę, aby ciasto się za bardzo nie przypiekło.Gotową tartę chwilę studzimy i podajemy.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ