ßßß
Składniki :ciasto :200 g mąki,60 g masła, roztopionego,1 jajko,1 łyżeczka soli,1 torebka suszonych drożdży (7 g)nadzienie :450 g kurek + 3 najładniejsze do dekoracji,1 łyżka oliwy z oliwek,1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kosteczkę,1 łyżka masła,sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,2 jajka150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%,2 garście (około 150 g) sera żółtego (o łagodnym, nieco słodkawym smaku).Tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm (może być trochę większa), posmarowana oliwą z oliwekWykonanie :Ciasto :Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając 5 – 6 łyżek ciepłej wody. Ciasto wygniatać przez 15 minut (mieszadłem miksera – 10 minut). Rozwałkować na placek większy niż średnica torownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.Nadzienie :Kurki oczyścić i w razie potrzeby szybko opłukać, bardzo dokładnie osuszyć. Na większej patelni, na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę, mieszając od czasu do czasu, nie rumienić. Dodać kurki i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać 1 łyżkę masła, doprawić solą oraz pieprzem (na patelni nie powinien pozostać płyn, w razie potrzeby, zdjąć kurki z patelni a płyn odparować). Ostudzić.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jajka roztrzepać lub przez chwilę zmiksować. Odłożyć około 1/3 roztrzepanych jajek, a resztę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.Tartę wyjąć z lodówki i wstawić na 2 minuty do piekarnika. Na dno tarty wyłożyć kurki, zalać masą z jajek i śmietany, posypać tartym serem. Brzegi ciasta posmarować odłożonym roztrzepanym jajkiem, resztą skropić wierzch tarty.Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie na środku tarty ułożyć odłożone do dekoracji kurki i piec jeszcze przez kolejne 15 minut (ja pod koniec pieczenia zmniejszyłam nieco temperaturę, aby boki tarty nie zrumieniły się za bardzo). Tartę pokroić jak trochę się przestudzi. Posypać tymiankiem (ja dodałam oregano zamiast tymianku).





