Wykonanie
Dawno nie
jadłam tych
grzybów. Ostatnio chyba w dzieciństwie, kiedy moja mama dusiła je na
maśle z
pietruszką i podawała z łazankami. Wczoraj wpadłam na
kurki na targowisku. Kupiłam, wyszperałam przepis na stronie „Kwestia smaku” i gotowe! Zapach roznoszący się po domu boski! A do tego
tarta jest bardzo fotogeniczna – stąd tak nieprzyzwoita ilość zdjęć.
Składniki :ciasto :200 g
mąki,60 g
masła, roztopionego,1
jajko,1 łyżeczka
soli,1 torebka
suszonych drożdży (7 g)nadzienie :450 g
kurek + 3 najładniejsze do dekoracji,1 łyżka
oliwy z oliwek,1/2
cebuli, pokrojonej w drobną kosteczkę,1 łyżka
masła,
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz,2
jajka150 g kwaśnej, gęstej
śmietany 18%,2 garście (około 150 g)
sera żółtego (o łagodnym, nieco słodkawym smaku).Tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm (może być trochę większa), posmarowana
oliwą z oliwekWykonanie :Ciasto :
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione
masło,
jajko,
sól,
drożdże. Wyrobić ciasto, dodając 5 – 6 łyżek ciepłej
wody. Ciasto wygniatać przez 15 minut (mieszadłem miksera – 10 minut). Rozwałkować na placek większy niż średnica torownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.Nadzienie :
Kurki oczyścić i w razie potrzeby szybko opłukać, bardzo dokładnie osuszyć. Na większej patelni, na 1 łyżce
oliwy zeszklić
cebulę, mieszając od czasu do czasu, nie rumienić. Dodać
kurki i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać 1 łyżkę
masła, doprawić
solą oraz
pieprzem (na patelni nie powinien pozostać płyn, w razie potrzeby, zdjąć
kurki z patelni a płyn odparować). Ostudzić.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Jajka roztrzepać lub przez chwilę zmiksować. Odłożyć około 1/3 roztrzepanych
jajek, a resztę wymieszać ze
śmietaną, doprawić
solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego
pieprzu.Tartę wyjąć z lodówki i wstawić na 2 minuty do piekarnika. Na dno tarty wyłożyć
kurki, zalać masą z
jajek i
śmietany, posypać tartym
serem. Brzegi ciasta posmarować odłożonym roztrzepanym
jajkiem, resztą skropić wierzch tarty.Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie na środku tarty ułożyć odłożone do dekoracji
kurki i piec jeszcze przez kolejne 15 minut (ja pod koniec pieczenia zmniejszyłam nieco temperaturę, aby boki tarty nie zrumieniły się za bardzo). Tartę pokroić jak trochę się przestudzi. Posypać
tymiankiem (ja dodałam
oregano zamiast
tymianku).