Wykonanie
SkładnikiCiasto krucho-
drożdżowe:200 g
mąki60 g
masła, roztopionego1
jajko1 łyżeczka
soli1 torebka
suszonych drożdży (7 g)Nadzienie:450 g
kurek + 3 najładniejsze do dekoracji1 łyżka
oliwy z oliwek1/2
cebuli, pokrojonej w drobną kosteczkę1 łyżka
masłasól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz2
jajka150 g kwaśnej, gęstej
śmietany 18%2 garście (około 150 g)
sera żółtego (o łagodnym, nieco słodkawym smaku)Dekoracja: gałązki świeżego
tymiankuPotrzebna będzie: tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm (może być trochę większa), posmarowana
oliwą z oliwekPrzygotowanieCiasto krucho-
drożdżowe::
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione
masło,
jajko,
sól,
drożdże. Wyrobić ciasto, dodając 5 - 6 łyżek ciepłej
wody. Ciasto wygniatać przez 15 minut (mieszadłem miksera - 10 minut). Rozwałkować na placek większy niż średnica torownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.Nadzienie:
Kurki oczyścić i w razie potrzeby szybko opłukać, bardzo dokładnie osuszyć. Na większej patelni, na 1 łyżce
oliwy zeszklić
cebulę, mieszając od czasu do czasu, nie rumienić. Dodać
kurki i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać 1 łyżkę
masła, doprawić
solą oraz
pieprzem (na patelni nie powinien pozostać płyn, w razie potrzeby, zdjąć
kurki z patelni a płyn odparować). Ostudzić.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Jajka roztrzepać lub przez chwilę zmiksować. Odłożyć około 1/3 roztrzepanych
jajek, a resztę wymieszać ze
śmietaną, doprawić
solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego
pieprzu.Tartę wyjąć z lodówki i wstawić na 2 minuty do piekarnika. Na dno tarty wyłożyć
kurki, zalać masą z
jajek i
śmietany, posypać tartym
serem. Brzegi ciasta posmarować odłożonym roztrzepanym
jajkiem, resztą skropić wierzch tarty.Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie na środku tarty ułożyć odłożone do dekoracji
kurki i piec jeszcze przez kolejne 15 minut (ja pod koniec pieczenia zmniejszyłam nieco temperaturę, aby boki tarty nie zrumieniły się za bardzo). Tartę pokroić jak trochę się przestudzi. Posypać
tymiankiem.