Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 200g
mąki pszennej- 7g
suszonych drożdży- 1/2 łyżeczki
soli-1
jajko- 60g roztopionego
masła*na farsz- 1/2
cebuli- 500g świeżych
kurek- 2
jajka- 1 łyżka
masła- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 150g
żółtego sera- 150g kwaśnej gęstej
śmietany-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dodajemy 5-6 łyżek
wody i ugniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy, wkładamy do średniej tortownicy (średnica ok. 20 cm.). Wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania farszu.2.
Cebulę siekamy, podsmażamy na
oleju, następnie dodajemy oczyszczone, umyte i osuszone
kurki , smażymy ok. 15 min. (do odparowania płynu), pod koniec dodajemy
masło, przyprawiamy
solą i
pieprzem, studzimy.3.
Jajka miksujemy, odkładamy 1/3 na bok, 2/3 mieszamy z
śmietaną, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Ciasto wykładamy z lodówki, podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok. 5 min. Następnie na ciasto wykładamy podsmażone
kurki, zalewamy
śmietaną wymieszaną z
jajkami, posypujemy startym
żółtym serem. Brzegi ciasta smarujemy pozostawionym
jajkiem. Całość pieczemy ok. 35 min. (brzegi powinny się zrumienić). Tarte kroimy lekko przestudzoną, można posypać świeżym
tymiankiem.