Wykonanie
Kocham
kurki ! A w tarcie jestem niezmiernie zakochana od lat !Dziś zaprezentuję idealne połączenie smaków
grzybów razem z
szynką parmeńską. Podawać możemy zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonała na każdą okazję ;)
Składniki :Ciasto:- 250 g
mąki pszennej- 125g
masła- 1
jajko- 1 łyżka gęstej
śmietany- szczypta
soliNadzienie:- 400g
kurek- 3-4 plastry
szynki parmeńskiej- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku-
sól-
pieprz-
oliwa do smażenia- 2
jajka- 150g
śmietanki 18%- 50g kwaśnej
śmietany- 2 łyżki startego
żółtego seraPrzygotowanie :1.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
masło i drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy i wkładamy ciasto owinięte w folię na około godzinę do lodówki.2.
Kurki myjemy, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy i wrzucamy
grzyby. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulkę i
czosnek. Obsmażamy ok 5 min.
Szynkę parmeńską rozrywamy na drobne kawałki i smażymy jeszcze kolejne 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia gotowy farsz doprawiając
solą i
pieprzem.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy placek większy niż forma. Delikatnie przenosimy idociskamy do
boków. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Spód tarty nakłuwamy widelcem i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Obciążamy
ryżem i zapiekamy 15 min. Po tym czasie zdejmujemy papier z
ryżem i zostawiamy jeszcze 10 min w piekarniku.4. Rozkładamy farsz na podpieczony spód.5. Dalej roztrzepujemy
jajka, dodając
śmietanę i
starty ser. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy i zalewamy farsz.6.Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 25 minut i gotowe.S M A C Z N E G O ! ! !