Wykonanie
Na cieście
drożdżowym - które bardzo dobrze sprawdza się w wersji na ciepło i ma mniej kalorii niż kruche. Poza tym w takiej wersji otrzymujemy bardzo dużo farszu na porcję - a farsz jest tu przecież najważniejszy.
Tarta serwowana na gorąco jest najlepsza, choć lojalnie
powiem, że pokrojona w kilka-kilkanaście minut po upieczeniu, nie trzyma kształtu, tym bardziej, że kawałki tarty są wysokie - zatem niektórym z nich brakuje urody.
Tarta tężeje dopiero po
pobycie w lodówce, ale na zimno jest mniej smaczna. Inspirowane tym przepisem Asi z kwestiismaku.Składniki [8 porcji], na dużą okrągłą formę - tortownicę o średnicy 30 cmCiasto:400 g
mąki120 g
masła, roztopionego2
jajka2 łyżeczki
soli [oczywiście płaskie] - ciasto jest dość słone, więc można dać 1 i 1/230 g
drożdży świeżych [ewentualnie 2
torebki suszonych drożdży = 14 g]Nadzienie:1 kg świeżych
kurek2 łyżki
oleju1 duża
cebula cukrowa, pokrojona w drobną kosteczkę60 g
masłasól i
czarny pieprz4
jajka400 g kwaśnej, gęstej
śmietany 18%250 g
sera żółtego (o łagodnym, nieco słodkawym smaku)1 duży pęczek
natki pietruszkiopcjonalnie: listki świeżego
tymiankuTortownica z odpinaną obręczą o średnicy 30 cm, wysmarowana
masłem i wysypana
bułką tartąWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione i przestudzone
masło,
jajko,
sól oraz
drożdże rozpuszczone z 3-4 łyżkach ciepłej
wody. Wyrobić ciasto, dodając 5 - 6 łyżek ciepłej
wody [ale tylko jeśli jest taka potrzeba, ja zrobiłam błąd dodając od razu 10 łyżek czyli 150 ml i musiałam dosypywać ok. 1/2 - 3/4 szklanki
mąki] . Ciasto wygniatać przez 15 minut (mieszadłem miksera - 10 minut). Rozwałkować na placek większy niż średnica torownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Nadzienie:
Kurki oczyścić i w razie potrzeby szybko opłukać, bardzo dokładnie osuszyć (im mniej wchłoną
wody podczas płukania, tym lepiej - bo będą mniej wodniste podczas smażenia). Odłożyć 6-7 najładniejszych - do dekoracji. Na głębokiej patelni, a jeszcze lepiej garnku, na 2 łyżkach
oleju zeszklić
cebulę, mieszając od czasu do czasu, nie rumienić. Dodać
masło i
kurki i smażyć na średnim ogniu aż będą miękkie przez około 10-20 minut (w garnku zajmie to dłużej). Na koniec, doprawić
solą oraz
pieprzem (na patelni nie powinien pozostać płyn, w razie potrzeby, zdjąć
kurki z patelni a płyn odparować). Ostudzić.Piekarnik nagrzać do 180 stopni [z termoobiegiem, bez termoobiegu 200] .
Jajka roztrzepać lub przez chwilę zmiksować. Odłożyć około 1/3 roztrzepanych
jajek, a resztę wymieszać ze
śmietaną, doprawić
solą oraz sporą ilością zmielonego
pieprzu.Tartę wyjąć z lodówki i wstawić na 2 minuty do nagrzanego piekarnika. Na dno tarty wyłożyć
kurki, zalać masą z
jajek i
śmietany, posypać tartym
serem. Brzegi ciasta posmarować odłożonym roztrzepanym
jajkiem, resztę rozprowadzić na wierzchu tarty.Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Następnie na środku tarty ułożyć odłożone do dekoracji
kurki i piec jeszcze przez kolejne 35 minut (ja pod koniec pieczenia zmniejszyłam nieco temperaturę, aby boki tarty nie zrumieniły się za bardzo). Tartę pokroić jak trochę się przestudzi. Posypać
tymiankiem.