Wykonanie
Już dawno nie
jadłam czegoś tak pysznego! Szybka i niekłopotliwa w przygotowaniu
tarta kurkowa. Punktem wyjścia do powstania tej tarty był przepis na ciasto z tarty z
boczkiem i
szpinakiem . Reszta jakoś tak sama wpadła w ręce z tego co miałam :). Polecam Wam baaardzo bo jest przepyszna!!!!Składniki na ciasto:200g
mąki pszennejszczypta
soli100g
masła1
jajko3 łyżki zimnej
wodywykonanie tradycyjne:Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę ciasta owinąć folią i wstawić na ok 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalki.Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać
kaszą manną.
Ciastem wylepić dokładnie spód i boki oraz ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 minut.wykonanie thermomix:Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić 1 min/obr.5 , a następnie 1 min /obr.interwałKulę ciasta owinąć folią i wstawić na ok 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalki.Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać
kaszą manną.
Ciastem wylepić dokładnie spód i boki oraz ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 minut.Składniki na nadzienie:200g kwaśnej
śmietany 18%1
jajko200g
żółtego sera startego na grubej tarceśredni pęczek świeżego
koperku300g
kurek1 duża
cebulaolej lub
masło do podsmażenia
kureksól,
pieprzświeży
rozmarynwykonanie tradycyjne:
Kurki umyć. Większe pokroić na pół, mniejsze zostawić. Usmażyć. Kilka najładniejszych odłożyć do dekoracji.
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto. Wymieszać z
kurkami. Doprawić lekko
solą.
Śmietanę rozmieszać dokładnie z
jajkiem, dodać posiekany
koperek i połowę
żółtego sera. Wymieszać i doprawić
sola i
pieprzem.Upieczony spód wyjąć szybko z piekarnika.
Kurki wymieszane z
cebulą wyłożyć równo na ciasto. Zalać masą
śmietanowo-jajeczną i posypać resztą
startego sera. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 20 minut w tej samej temp (180-200 stopni.) Po upieczeniu na wierzchu ułożyć wcześniej odłożone
kurki i udekorować gałązkami świeżego
rozmarynu.wykonanie thermomix:Do naczynia włożyć obraną
cebulę. Zmiksować 8 sek.obr6. Dodać łyżkę
masła i smażyć 10 min/temp. varoma/obr. delikatne. Dołożyć umyte
kurki (większe przekroić na pół). Smażyć razem 15min/temp.varoma/obr wsteczne-delikatne. Po tym czasie wyjąć i doprawić
solą i
pieprzem. Kilka odłożyć do dekoracji.Do naczynia włożyć
ser żółty i zmiksować 10 sek/obr 8. Odłożyć połowę. Do naczynia wlać
śmietanę, dodać
jajko i posiekany
koperek. Zmiksować 6 sek.obr.6. Doprawić
solą i
pieprzem.Upieczony spód wyjąć szybko z piekarnika.
Kurki wymieszane z
cebulą wyłożyć równo na ciasto. Zalać masą
śmietanowo-jajeczną i posypać resztą
startego sera. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 20 minut w tej samej temp (180-200 stopni.) Po upieczeniu na wierzchu ułożyć wcześniej odłożone
kurki i udekorować gałązkami świeżego
rozmarynu.Smacznego :)źródło: przepis własny