Wykonanie
Miłośnicy wszelakich kruchych tart będą tym daniem zachwyceni, proste smaki współgrające ze sobą tworzą pyszny obiad czy ciepłą kolację,warto choć raz skorzystać z tego przepisu na to proste danie. Mówiąc nieskromnie było pysznie!



SkładnikiNa kruchy spód:250 g
mąki pszennej125 g
masłaszczypta
soli1
żółtko2 łyżki zimnej
wodyNadzienie:5
cebul10 dag
wędzonego boczku2 łyżki
oleju3
jajka100 g
sera żółtego-radamer3/4 szklanki
śmietany 18%sól morska do smaku
pieprz grubo mielony do smakuSposób przygotowaniaDo miski przesiać
mąkę dodać pokrojone na kawałki
masło sól, dodać
żółtko oraz
wodę i siekaczem do ciasta kruchego wyrobić ciasto, gdy już się połączy zagnieść rękami kulę i wylepić czy rozwałkować w okrągłej formie do tarty wysmarowanej
masłem o śr 24 cm -dno i boki po nakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego do 190*c piekarnika i podpiec 10 minut
Cebulę obrać pokroić w cienkie piórka zeszklić na patelni na
oleju, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach
boczek pokroić na cienkie paski.
Jajka ubić na puszystą pianę zmiksować ze
śmietaną.Na podpieczonym spodzie rozłożyć
cebulę posypać wiórkami
sera, zalać masą jajeczno-
śmietanową ułożyć plasterki
boczku.Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 180*c i piec około 20 minut. Podawać pokrojoną po wyjęciu z piekarnika.

Życzę smacznego...:)