Wykonanie
Quiche to rodzaj kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem zalanego masą
śmietanowo-jajeczną.Taka wytrawna
tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz
cebulowo-
boczkowy tworzy pożywną całość, która nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :)
Składniki na spód:250 g
mąki pszennej150 g
masła1
jajko1 płaska łyżeczka
soli2 łyżki zimnej
wodyNa nadzienie:1
papryka czerwona2
jajka200 g
śmietany 18%140 g
boczku wędzonego150 g
sera żółtego4 średnie
cebulesólpieprzsłodka paprykaWykonanie:Spód: Do miski przesiewamy
mąkę z
solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki
masło,
jajko i
wodę, zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h.Nadzienie:
Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podobnie jak
boczek. Z
papryki usuwamy nasiona i równiez kroimy ją w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy
boczek, a po chwili dodajemy posiekaną
cebulę i
paprykę, smażymy, aż
cebula lekko zmięknie i uzyska złoty kolor.
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. W misce roztrzepujemy
jajka, dodajemy
śmietanę,
sól,
pieprz,
słodką paprykę. Mieszamy całość.Kiedy ciasto mamy już schłodzone,wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy nadając mu okrągły kształt. Następnie przekładamy je do formy wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą. Wylepiamy całość
ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 st . Podpiekamy ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy podsmażoną
cebulę z
boczkiem, odlewając wytopiony tłuszcz. (Można przecedzić przez sitko). Całość zalewamy masą jajeczno-
śmietanową, a wierzch posypujemy
startym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy ok. 25 minut aż wierzch się zetnie i lekko zrumieni.