ßßß
 
            
         Składniki:ciasto kruche:25 dag mąki pszennej12 dag masłapłaska łyżeczka soli3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki lodowatej wodyWykonanie: Mąkę przesiać, dodać sól, masło, wodę, oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę, rozwałkować na jej wielkość, ponakłuwać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec 10 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować farsz.Farsz:450 gram szpinaku1 opakowanie sera feta2 cebule2 ząbki czosnku200 gram sera żółtegosól do smakupieprz do smaku2 łyżki masłaWykonanie: Szpinak podsmażyć na 2 łyżkach masła. Cebulę i czosnek pokroić i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać całe opakowanie sera fety, oraz połowę startego żółtego sera, wymieszać, aż do rozpuszczenia się sera.Sos jajeczny:1 jajko150 gram śmietany 18%Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną.Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika na 20 minut i zapiekać w 180 stopniach. Wyłożyć, posypać resztą startego sera żółtego i zapiec jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach.Podawać gorące;)
Składniki:ciasto kruche:25 dag mąki pszennej12 dag masłapłaska łyżeczka soli3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki lodowatej wodyWykonanie: Mąkę przesiać, dodać sól, masło, wodę, oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę, rozwałkować na jej wielkość, ponakłuwać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec 10 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować farsz.Farsz:450 gram szpinaku1 opakowanie sera feta2 cebule2 ząbki czosnku200 gram sera żółtegosól do smakupieprz do smaku2 łyżki masłaWykonanie: Szpinak podsmażyć na 2 łyżkach masła. Cebulę i czosnek pokroić i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać całe opakowanie sera fety, oraz połowę startego żółtego sera, wymieszać, aż do rozpuszczenia się sera.Sos jajeczny:1 jajko150 gram śmietany 18%Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną.Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika na 20 minut i zapiekać w 180 stopniach. Wyłożyć, posypać resztą startego sera żółtego i zapiec jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach.Podawać gorące;)