Wykonanie
To dzięki temu przepisowi przekonałam się do
szpinaku. Nie tylko smaczne ale i zdrowe danie.
Szpinak jest bogatym w witaminy i minerały warzywem. Zawiera witaminy C,E,K betakaroten i witaminy z grupy B a także żelazo, foliany i potas. Polecany zarówno dla osób z nadciśnieniem jak i z anemią, nieoceniony dla kobiet w ciąży a także niezastąpiony w produkcji czerwonych krwinek. My uwielbiamy tą tartę, ciekawe jak Wam przypadnie do gustu?Przepis dostałam od siostry.Serdecznie polecam;)
Składniki:ciasto kruche:25 dag
mąki pszennej12 dag
masłapłaska łyżeczka
soli3 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki lodowatej
wodyWykonanie:
Mąkę przesiać, dodać
sól,
masło,
wodę,
oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę, rozwałkować na jej wielkość, ponakłuwać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec 10 minut w 180 stopniach. W
między czasie przygotować farsz.Farsz:450 gram
szpinaku1 opakowanie
sera feta2
cebule2 ząbki
czosnku200 gram
sera żółtegosól do smaku
pieprz do smaku2 łyżki
masłaWykonanie:
Szpinak podsmażyć na 2 łyżkach
masła.
Cebulę i
czosnek pokroić i dodać do
szpinaku. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Dodać całe opakowanie
sera fety, oraz połowę startego
żółtego sera, wymieszać, aż do rozpuszczenia się
sera.Sos jajeczny:1
jajko150 gram
śmietany 18%Wykonanie:
Jajko rozbełtać ze
śmietaną.Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać
śmietaną z
jajkiem. Włożyć do piekarnika na 20 minut i zapiekać w 180 stopniach. Wyłożyć, posypać resztą
startego sera żółtego i zapiec jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach.Podawać gorące;)