Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 200g
mąki pszennej- 1 łyżka zimnej
wody- 100g
masła- szczypta
soli- 1
jajko*na farsz- 400g liści
szpinaku- 150g
fety- 2
jajka- kilka
pomidorków koktajlowych- 2 ząbki
czosnku- 250g gęstej kwaśnej
śmietany 18%-
sól i
pieprz-
oliwa z oliwekSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, wyrabiamy gładką kulę, którą rozwałkowujemy.
Ciastem wylepiamy formę na tarte, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.2. Na łyżce
oliwy podsmażamy zmiażdżony
czosnek, dodajemy umyty i posiekany
szpinak (garść odkładamy na bok), chwile smażymy, przyprawiamy
solą i
pieprzem.3.
Śmietanę mieszamy z
jajkami, następnie dodajemy wystudzony
szpinak, całość doprawiamy jeszcze do smaku.4. Ciasto wykładamy z lodówki, wylewamy na nie masę
śmietanowo-
szpinakową. Wierzch posypujemy pokrojoną w koskę
fetą i
pomidorkami oraz odłożonymi listkami
szpinaku. Tarte pieczemy ok. 35-40 min. w 180 stopniach, aż sie zrumieni i wierzch zetnie.Inspiracja: aleglodomorek