Wykonanie
            Składniki:*na ciasto- 200g 
mąki pszennej- 1 łyżka zimnej 
wody- 100g 
masła- szczypta 
soli- 1 
jajko*na farsz- 400g liści 
szpinaku- 150g 
fety- 2 
jajka- kilka 
pomidorków koktajlowych- 2 ząbki 
czosnku- 250g gęstej kwaśnej 
śmietany 18%- 
sól i 
pieprz- 
oliwa z oliwekSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, wyrabiamy gładką kulę, którą rozwałkowujemy. 
Ciastem wylepiamy formę na tarte, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.2. Na łyżce 
oliwy podsmażamy zmiażdżony 
czosnek, dodajemy umyty i posiekany 
szpinak (garść odkładamy na bok), chwile smażymy, przyprawiamy 
solą i 
pieprzem.3. 
Śmietanę mieszamy z 
jajkami, następnie dodajemy wystudzony 
szpinak, całość doprawiamy jeszcze do smaku.4. Ciasto wykładamy z lodówki, wylewamy na nie masę 
śmietanowo-
szpinakową. Wierzch posypujemy pokrojoną w koskę 
fetą i 
pomidorkami oraz odłożonymi listkami 
szpinaku. Tarte pieczemy ok. 35-40 min. w 180 stopniach, aż sie zrumieni i wierzch zetnie.Inspiracja: aleglodomorek
