Wykonanie
Zuzia kończy dziś swój rok w przedszkolu. Zaprowadziłam ją tam rano po raz ostatni, wystrojoną w przesadnie różową, błyszczącą od cekinów sukieneczkę, którą sama wybrała na pożegnalną zabawę i wróciłam do domu zająć się czymś konstruktywnym. Przy odrobinie samozaparcia może uda mi się nie mazać, rozmyślając nad tym, co się kończy, co zaczyna i jak bardzo nasza mała księżniczka się przez ten ostatni rok zmieniła. Przecież nie
mogę narobić mojej pięciolatce obciachu, rozklejając się przed jej kolegami i koleżankami ;)Walcząc z kołataniem mojego matczynego
serca, z ulgą przypomniałam sobie, że mam spore zaległości w publikowaniu przepisów. Zajęcie w sam raz na poprawę nastroju :)Zatem do rzeczy :)Jeżeli lubicie wytrawne tarty, jak na przykład ta z
pieczarkami i karmelizowanym
czosnkiem, którą proponowałam Wam jakiś czas temu, koniecznie wypróbujcie też tą – ze
szpinakiem,
pomidorkami koktajlowymi i
serem feta. Nie wymaga wiele pracy i świetnie smakuje.Połączenie
szpinaku,
fety i
pomidorów idealnie pasuje do pięknej pogody za oknem, a
tarta smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, więc śmiało możecie ją przygotować wcześniej i zabrać ze sobą na piknik nad
wodę lub do parku :)Polecam :)
*źródło inspiracji: http://www.taste.com.au/recipes/22598/spinach+feta+tomato+sliceSkładniki:Spód:300g
mąki pszennej185g zimnego niesolonego
masła150 – 180ml zimnej
wodyduża szczypta
soliNadzienie:2 – 3 łyżeczki
oliwy1 średniej wielkości
por (tylko biała część)2 ząbki
czosnku, drobno posiekaneokoło 150g
świeżego szpinaku100 – 120g
sera feta10
pomidorków koktajlowych3
jajka180ml kremówki (możecie zastąpić
jogurtem naturalnym)2 łyżki świeżo tartego
parmezanu (można pominąć)
sól i
pieprz do smakuWykonanie:Zacznij od przygotowania ciasta na spód.
Mąkę umieść w dużej misie, dodaj posiekane
masło i przesiekaj nożem lub rozetrzyj pomiędzy palcami, aż powstanie coś na kształt kruszonki. Stopniowo dodawaj
wodę i zagnieć jednolite ciasto.Przełóż ciasto na blat lub stolnicę i rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, na rozmiar nieco większy od wymiarów formy (tak, żeby można było nim wyłożyć również brzegi formy). W razie potrzeby podsypuj delikatnie
mąką.Gotowe ciasto przenieś do wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką formy. Najłatwiej zrobić to owijając ciasto delikatnie wokół wałka. Ułóż ciasto w formie, dociskając je ostrożnie do dna oraz zagłębień w bokach formy i nożykiem (lub rolując wałkiem po brzegu formy) odetnij jego nadmiar. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na około pół godziny.Formę ze schłodzonym
ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiekaj przez około 15 minut, aż tylko leciutko się zarumieni.W międzyczasie zajmij się przygotowaniem nadzienia.
Por pokrój w cienkie plasterki i podsmażaj razem z posiekanym
czosnkiem na rozgrzanej
oliwie, aż nieco zmięknie, a następnie wyłóż na podpieczony spód.Na patelnię wrzuć umyty uprzednio
szpinak. Gdy zacznie mięknąć przełóż go na sitko lub kawałek papierowego ręcznika i odsącz. Rozłóż go równomiernie na
porze i
czosnku, na to pokrusz
fetę.
Jajka roztrzep ze
śmietanką i
parmezanem, dopraw dość obficie
solą oraz
pieprzem. Wylej mieszankę na tartę, a na wierzchu poukładaj przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe.Wstaw formę z tartą do piekarnika na kolejne 35 minut lub do momentu gdy wierzch się zetnie i zarumieni.Podawaj jeszcze ciepłą lub już wystudzoną.Smacznego :)