ßßß
 
            
         Zuzia kończy dziś swój rok w przedszkolu. Zaprowadziłam ją tam rano po raz ostatni, wystrojoną w przesadnie różową, błyszczącą od cekinów sukieneczkę, którą sama wybrała na pożegnalną zabawę i wróciłam do domu zająć się czymś konstruktywnym. Przy odrobinie samozaparcia może uda mi się nie mazać, rozmyślając nad tym, co się kończy, co zaczyna i jak bardzo nasza mała księżniczka się przez ten ostatni rok zmieniła. Przecież nie mogę narobić mojej pięciolatce obciachu, rozklejając się przed jej kolegami i koleżankami ;)Walcząc z kołataniem mojego matczynego serca, z ulgą przypomniałam sobie, że mam spore zaległości w publikowaniu przepisów. Zajęcie w sam raz na poprawę nastroju :)Zatem do rzeczy :)Jeżeli lubicie wytrawne tarty, jak na przykład ta z pieczarkami i karmelizowanym czosnkiem, którą proponowałam Wam jakiś czas temu, koniecznie wypróbujcie też tą – ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Nie wymaga wiele pracy i świetnie smakuje.Połączenie szpinaku, fety i pomidorów idealnie pasuje do pięknej pogody za oknem, a tarta smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, więc śmiało możecie ją przygotować wcześniej i zabrać ze sobą na piknik nad wodę lub do parku :)Polecam :)
Zuzia kończy dziś swój rok w przedszkolu. Zaprowadziłam ją tam rano po raz ostatni, wystrojoną w przesadnie różową, błyszczącą od cekinów sukieneczkę, którą sama wybrała na pożegnalną zabawę i wróciłam do domu zająć się czymś konstruktywnym. Przy odrobinie samozaparcia może uda mi się nie mazać, rozmyślając nad tym, co się kończy, co zaczyna i jak bardzo nasza mała księżniczka się przez ten ostatni rok zmieniła. Przecież nie mogę narobić mojej pięciolatce obciachu, rozklejając się przed jej kolegami i koleżankami ;)Walcząc z kołataniem mojego matczynego serca, z ulgą przypomniałam sobie, że mam spore zaległości w publikowaniu przepisów. Zajęcie w sam raz na poprawę nastroju :)Zatem do rzeczy :)Jeżeli lubicie wytrawne tarty, jak na przykład ta z pieczarkami i karmelizowanym czosnkiem, którą proponowałam Wam jakiś czas temu, koniecznie wypróbujcie też tą – ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Nie wymaga wiele pracy i świetnie smakuje.Połączenie szpinaku, fety i pomidorów idealnie pasuje do pięknej pogody za oknem, a tarta smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, więc śmiało możecie ją przygotować wcześniej i zabrać ze sobą na piknik nad wodę lub do parku :)Polecam :) *źródło inspiracji: http://www.taste.com.au/recipes/22598/spinach+feta+tomato+sliceSkładniki:Spód:300g mąki pszennej185g zimnego niesolonego masła150 – 180ml zimnej wodyduża szczypta soliNadzienie:2 – 3 łyżeczki oliwy1 średniej wielkości por (tylko biała część)2 ząbki czosnku, drobno posiekaneokoło 150g świeżego szpinaku100 – 120g sera feta10 pomidorków koktajlowych3 jajka180ml kremówki (możecie zastąpić jogurtem naturalnym)2 łyżki świeżo tartego parmezanu (można pominąć)sól i pieprz do smakuWykonanie:Zacznij od przygotowania ciasta na spód. Mąkę umieść w dużej misie, dodaj posiekane masło i przesiekaj nożem lub rozetrzyj pomiędzy palcami, aż powstanie coś na kształt kruszonki. Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć jednolite ciasto.Przełóż ciasto na blat lub stolnicę i rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, na rozmiar nieco większy od wymiarów formy (tak, żeby można było nim wyłożyć również brzegi formy). W razie potrzeby podsypuj delikatnie mąką.Gotowe ciasto przenieś do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Najłatwiej zrobić to owijając ciasto delikatnie wokół wałka. Ułóż ciasto w formie, dociskając je ostrożnie do dna oraz zagłębień w bokach formy i nożykiem (lub rolując wałkiem po brzegu formy) odetnij jego nadmiar. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na około pół godziny.Formę ze schłodzonym ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiekaj przez około 15 minut, aż tylko leciutko się zarumieni.W międzyczasie zajmij się przygotowaniem nadzienia. Por pokrój w cienkie plasterki i podsmażaj razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanej oliwie, aż nieco zmięknie, a następnie wyłóż na podpieczony spód.Na patelnię wrzuć umyty uprzednio szpinak. Gdy zacznie mięknąć przełóż go na sitko lub kawałek papierowego ręcznika i odsącz. Rozłóż go równomiernie na porze i czosnku, na to pokrusz fetę.Jajka roztrzep ze śmietanką i parmezanem, dopraw dość obficie solą oraz pieprzem. Wylej mieszankę na tartę, a na wierzchu poukładaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.Wstaw formę z tartą do piekarnika na kolejne 35 minut lub do momentu gdy wierzch się zetnie i zarumieni.Podawaj jeszcze ciepłą lub już wystudzoną.Smacznego :)
*źródło inspiracji: http://www.taste.com.au/recipes/22598/spinach+feta+tomato+sliceSkładniki:Spód:300g mąki pszennej185g zimnego niesolonego masła150 – 180ml zimnej wodyduża szczypta soliNadzienie:2 – 3 łyżeczki oliwy1 średniej wielkości por (tylko biała część)2 ząbki czosnku, drobno posiekaneokoło 150g świeżego szpinaku100 – 120g sera feta10 pomidorków koktajlowych3 jajka180ml kremówki (możecie zastąpić jogurtem naturalnym)2 łyżki świeżo tartego parmezanu (można pominąć)sól i pieprz do smakuWykonanie:Zacznij od przygotowania ciasta na spód. Mąkę umieść w dużej misie, dodaj posiekane masło i przesiekaj nożem lub rozetrzyj pomiędzy palcami, aż powstanie coś na kształt kruszonki. Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć jednolite ciasto.Przełóż ciasto na blat lub stolnicę i rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, na rozmiar nieco większy od wymiarów formy (tak, żeby można było nim wyłożyć również brzegi formy). W razie potrzeby podsypuj delikatnie mąką.Gotowe ciasto przenieś do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Najłatwiej zrobić to owijając ciasto delikatnie wokół wałka. Ułóż ciasto w formie, dociskając je ostrożnie do dna oraz zagłębień w bokach formy i nożykiem (lub rolując wałkiem po brzegu formy) odetnij jego nadmiar. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na około pół godziny.Formę ze schłodzonym ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiekaj przez około 15 minut, aż tylko leciutko się zarumieni.W międzyczasie zajmij się przygotowaniem nadzienia. Por pokrój w cienkie plasterki i podsmażaj razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanej oliwie, aż nieco zmięknie, a następnie wyłóż na podpieczony spód.Na patelnię wrzuć umyty uprzednio szpinak. Gdy zacznie mięknąć przełóż go na sitko lub kawałek papierowego ręcznika i odsącz. Rozłóż go równomiernie na porze i czosnku, na to pokrusz fetę.Jajka roztrzep ze śmietanką i parmezanem, dopraw dość obficie solą oraz pieprzem. Wylej mieszankę na tartę, a na wierzchu poukładaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.Wstaw formę z tartą do piekarnika na kolejne 35 minut lub do momentu gdy wierzch się zetnie i zarumieni.Podawaj jeszcze ciepłą lub już wystudzoną.Smacznego :)