ßßß Cookit - przepis na Tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą…

Tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą…

nazwa

Wykonanie

Zuzia kończy dziś swój rok w przedszkolu. Zaprowadziłam ją tam rano po raz ostatni, wystrojoną w przesadnie różową, błyszczącą od cekinów sukieneczkę, którą sama wybrała na pożegnalną zabawę i wróciłam do domu zająć się czymś konstruktywnym. Przy odrobinie samozaparcia może uda mi się nie mazać, rozmyślając nad tym, co się kończy, co zaczyna i jak bardzo nasza mała księżniczka się przez ten ostatni rok zmieniła. Przecież nie mogę narobić mojej pięciolatce obciachu, rozklejając się przed jej kolegami i koleżankami ;)
Walcząc z kołataniem mojego matczynego serca, z ulgą przypomniałam sobie, że mam spore zaległości w publikowaniu przepisów. Zajęcie w sam raz na poprawę nastroju :)
Zatem do rzeczy :)
Jeżeli lubicie wytrawne tarty, jak na przykład ta z pieczarkami i karmelizowanym czosnkiem, którą proponowałam Wam jakiś czas temu, koniecznie wypróbujcie też tą – ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Nie wymaga wiele pracy i świetnie smakuje.
Połączenie szpinaku, fety i pomidorów idealnie pasuje do pięknej pogody za oknem, a tarta smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, więc śmiało możecie ją przygotować wcześniej i zabrać ze sobą na piknik nad wodę lub do parku :)
Polecam :)
*źródło inspiracji: http://www.taste.com.au/recipes/22598/spinach+feta+tomato+slice
Składniki:
Spód:
300g mąki pszennej
185g zimnego niesolonego masła
150 – 180ml zimnej wody
duża szczypta soli
Nadzienie:
2 – 3 łyżeczki oliwy
1 średniej wielkości por (tylko biała część)
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
około 150g świeżego szpinaku
100 – 120g sera feta
10 pomidorków koktajlowych
3 jajka
180ml kremówki (możecie zastąpić jogurtem naturalnym)
2 łyżki świeżo tartego parmezanu (można pominąć)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania ciasta na spód. Mąkę umieść w dużej misie, dodaj posiekane masło i przesiekaj nożem lub rozetrzyj pomiędzy palcami, aż powstanie coś na kształt kruszonki. Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć jednolite ciasto.
Przełóż ciasto na blat lub stolnicę i rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, na rozmiar nieco większy od wymiarów formy (tak, żeby można było nim wyłożyć również brzegi formy). W razie potrzeby podsypuj delikatnie mąką.
Gotowe ciasto przenieś do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Najłatwiej zrobić to owijając ciasto delikatnie wokół wałka. Ułóż ciasto w formie, dociskając je ostrożnie do dna oraz zagłębień w bokach formy i nożykiem (lub rolując wałkiem po brzegu formy) odetnij jego nadmiar. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na około pół godziny.
Formę ze schłodzonym ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiekaj przez około 15 minut, aż tylko leciutko się zarumieni.
W międzyczasie zajmij się przygotowaniem nadzienia. Por pokrój w cienkie plasterki i podsmażaj razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanej oliwie, aż nieco zmięknie, a następnie wyłóż na podpieczony spód.
Na patelnię wrzuć umyty uprzednio szpinak. Gdy zacznie mięknąć przełóż go na sitko lub kawałek papierowego ręcznika i odsącz. Rozłóż go równomiernie na porze i czosnku, na to pokrusz fetę.
Jajka roztrzep ze śmietanką i parmezanem, dopraw dość obficie solą oraz pieprzem. Wylej mieszankę na tartę, a na wierzchu poukładaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Wstaw formę z tartą do piekarnika na kolejne 35 minut lub do momentu gdy wierzch się zetnie i zarumieni.
Podawaj jeszcze ciepłą lub już wystudzoną.
Smacznego :)
Źródło:https://brunetkawkuchni.com/2016/06/28/tarta-z-pomidorami-szpinakiem-i-feta