Wykonanie
            Pierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym 
mąką. Dziś lepie pierogi z moimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię 
mąką :)Królem pieroga dziś jest nadzienie 
szpinak w towarzystwie 
fety.

SKŁADNIKI: ok 40 pierogów- 
mąka pszenna 0,5 kg- 
jajko 1szt- niecała szklana ciepłej 
wody- 
szpinak świeży lub mrożony pół paczki- 
czosnek 1 ząbek- 
masło kostkę- 
śmietana 12% 100ml- 
sól , świeżo zmielony 
pieprz- 
feta pół paczki- 
szalotka 1 sztSPOSÓB WYKONANIA- 
mąkę przesiewam do miski dodaję szczyptę 
soli robię dołek wbijam 
jajko i wlewam 
wodę wyrabiam elastyczne 
ciastko(gdy ciasto jest za suche dodajemy jeszcze odrobinę 
wody)- tak wyrobione ciasto owijam folią i 
daję mu odpocząć ok 20 min- w tym czasie rozpuszczam pół kostki 
masła na patelni z ząbkiem 
czosnku i dodaję 
szpinak, który doprawiam 
sola oraz świeżo zmielonym 
pieprzem po czym wlewam 
śmietanę i chwilę wszystko razem duszę- gotowy 
szpinak studzę- na wysypany blat 
mąką wykładam 
ciastko i cienko wałkuję, wykrawam koła- w środek układam łyżeczkę 
szpinaku i drobne kostki 
fety- zgniatam brzegi tworząc warkoczyk, falbankę lub zwyczajnie pozostawiam w postaci tylko zlepionej- wrzucam do gorącej osolonej 
wody i gotuję do ich wypłynięcia- rozgrzewam patelnię z drugą połową 
masła, dodaję do niej pokrojona w kostkę 
szalotkę i 
złocę na patelni- ugotowane pierogi układam na talerzu i polewam ich 
masłem z 
szalotką - Pychota:)- resztę nieugotowanych pierogów najpierw mrożę na plastikowych talerzykach tak, aby się nie dotykały po czym przekładam ich do woreczka i dalej mrożę . Taki sposób zapobiega zniekształceniu oraz sklejeniu pierogów.

Smacznego