Wykonanie
Kolejny "wdzięczny" pomysł na obiad. Nie masz pora? Ok, użyj
cebuli. Brak parmezanu? Użyj dowolnego
sera może być nawet pleśniowy. Wolisz dodać mięso? Proszę bardzo! Jedyne czego nie możesz zrobić to zepsuć tej tarty:)
Składniki:300 g
mąki pszennej120 g zimnego
masła pokrojonego na kawałeczki2 łyżki
wody1 łyżka
oliwy z oliwek2
pory2
jajka200 ml
śmietany80 g startego
parmezanu (dowolnego)2 łyżki
masłasólpieprzWykonanie:W misce wymieszaj
mąkę,
masło,
wodę i
oliwę. Ciasto musi się dobrze połączyć w razie potrzeby dodać więcej
wody lub
mąki. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj przez chwilę. Uformuj kulkę,
zwiń w folię i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, ponakłuwaj widelcem. Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni piecz ciasto 20 minut aż się przyrumieni.
Pory pokrój i podsmaż na
maśle. W miseczce wymieszaj
jajka,
śmietanę i
ser. Dopraw do smaku. Na podpieczoną tartę wyłóż
pory i zalej je jajeczną masą. Piecz przez 30 minut w temp. 180 stopni.Smacznego!