ßßß
 
            
         Moje ulubione domowe pierogi. Samodzielne ich przygotowanie daje gwarancję, że w środku znajdziemy tylko świeże ziemniaki i biały ser. Moje ulubione podanie, to polane rozpuszczonym masełem lub z dodatkiem kwaśnej 12% śmietany lub delikatnie polane dobrej jakości oliwą. Do farszu nie dodaję podduszonej cebuli, bo za nią nie przepadam.Składniki na 20 pierożków:Farsz:4 duże lub 5 średnich ziemniaków wcześniej ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę130-140g białego półtłustego sera również przeciśniętego przez praskęsólpieprzsuszony tymianek1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskęPrzygotowanie farszu:Z iemniaki ł ączymy z s erem, doprawiamy do smaku przyprawami i czosnkiem, dokładnie mieszamy.Ciasto na pierogi:150g mąki pszennejszczypta soliok. 75 ml wrzącej wody10 g masła1 jajko (opcjonalnie)Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, masło. Mieszając delikatnie nożem zarabiamy ciasto wrzątkiem do połączenia wszystkich składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienkie placki (2-3mm), małą szklanką wycinamy k ółka, na środek nakładamy czubatą łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi.Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do 2 min od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Długość gotowanie zależy od grubości ciasta .Gotowe pierogi podajemy ze śmietaną, polane masłem lub oliwą.Smacznego!
Moje ulubione domowe pierogi. Samodzielne ich przygotowanie daje gwarancję, że w środku znajdziemy tylko świeże ziemniaki i biały ser. Moje ulubione podanie, to polane rozpuszczonym masełem lub z dodatkiem kwaśnej 12% śmietany lub delikatnie polane dobrej jakości oliwą. Do farszu nie dodaję podduszonej cebuli, bo za nią nie przepadam.Składniki na 20 pierożków:Farsz:4 duże lub 5 średnich ziemniaków wcześniej ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę130-140g białego półtłustego sera również przeciśniętego przez praskęsólpieprzsuszony tymianek1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskęPrzygotowanie farszu:Z iemniaki ł ączymy z s erem, doprawiamy do smaku przyprawami i czosnkiem, dokładnie mieszamy.Ciasto na pierogi:150g mąki pszennejszczypta soliok. 75 ml wrzącej wody10 g masła1 jajko (opcjonalnie)Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, masło. Mieszając delikatnie nożem zarabiamy ciasto wrzątkiem do połączenia wszystkich składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienkie placki (2-3mm), małą szklanką wycinamy k ółka, na środek nakładamy czubatą łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi.Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do 2 min od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Długość gotowanie zależy od grubości ciasta .Gotowe pierogi podajemy ze śmietaną, polane masłem lub oliwą.Smacznego!
