ßßß
Moje ulubione domowe pierogi. Samodzielne ich przygotowanie daje gwarancję, że w środku znajdziemy tylko świeże ziemniaki i biały ser. Moje ulubione podanie, to polane rozpuszczonym masełem lub z dodatkiem kwaśnej 12% śmietany lub delikatnie polane dobrej jakości oliwą. Do farszu nie dodaję podduszonej cebuli, bo za nią nie przepadam.Składniki na 20 pierożków:Farsz:4 duże lub 5 średnich ziemniaków wcześniej ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę130-140g białego półtłustego sera również przeciśniętego przez praskęsólpieprzsuszony tymianek1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskęPrzygotowanie farszu:Z iemniaki ł ączymy z s erem, doprawiamy do smaku przyprawami i czosnkiem, dokładnie mieszamy.Ciasto na pierogi:150g mąki pszennejszczypta soliok. 75 ml wrzącej wody10 g masła1 jajko (opcjonalnie)Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, masło. Mieszając delikatnie nożem zarabiamy ciasto wrzątkiem do połączenia wszystkich składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienkie placki (2-3mm), małą szklanką wycinamy k ółka, na środek nakładamy czubatą łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi.Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do 2 min od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Długość gotowanie zależy od grubości ciasta .Gotowe pierogi podajemy ze śmietaną, polane masłem lub oliwą.Smacznego!