Wykonanie
Moje ulubione domowe pierogi. Samodzielne ich przygotowanie
daje gwarancję, że w środku znajdziemy tylko świeże
ziemniaki i
biały ser. Moje ulubione podanie, to polane rozpuszczonym
masełem lub z dodatkiem kwaśnej 12%
śmietany lub delikatnie polane dobrej jakości
oliwą. Do farszu nie dodaję podduszonej
cebuli, bo za nią nie przepadam.Składniki na 20 pierożków:Farsz:4 duże lub 5 średnich
ziemniaków wcześniej ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę130-140g białego
półtłustego sera również przeciśniętego przez praskę
sólpieprzsuszony
tymianek1/2 ząbka
czosnku przeciśniętego przez praskęPrzygotowanie farszu:Z
iemniaki ł ączymy z s erem, doprawiamy do smaku
przyprawami i
czosnkiem, dokładnie mieszamy.Ciasto na pierogi:150g
mąki pszennejszczypta
soliok. 75 ml wrzącej
wody10 g
masła1
jajko (opcjonalnie)
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę
soli,
masło. Mieszając delikatnie nożem zarabiamy ciasto wrzątkiem do połączenia wszystkich składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienkie placki (2-3mm), małą szklanką wycinamy k ółka, na środek nakładamy czubatą łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi.Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do 2 min od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Długość gotowanie zależy od grubości ciasta .Gotowe pierogi podajemy ze
śmietaną, polane
masłem lub
oliwą.Smacznego!