Wykonanie
Bardzo dawno nie robiłam pierogów, bo w
sumie chyba nie bardzo lubię je robić. Ale jak już się wezmę to w ilościach hurtowych. Tak to się właśnie wzięłam za nie w ubiegły weekend i zrobiłam kilka wersji. Dzisiaj prezentuję Wam jedną z nich.Cisto:250g
maki pszennej100ml bardzo ciepłej
wody1
jajko1 łyżka
oliwy z oliwekFarsz:około 750g dyni hokkaido2 łyżki roztopionego
masłasól,
pieprz,
gałka muszkatołowaDodatkowo:
oliwaświeży
rozmarynSkładniki na ciasto zagnieść tak aby ciasto było elastyczne i odchodziło od ręki. Może trzeba będzie dodać nieco
mąki - zależy od wielkości
jajka i wilgotności
mąki.
Dynię hokkaido pokroić na kawałki i upiec - 30 minut w 180 stopniach, kładąc skórką na blaszce. Po upieczeniu
dynie obieramy, dodajemy roztopione
masło i miksujemy. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i spora ilością świeżo tartej
gałki muszkatołowej. Ciasto cieniutko wałkujemy, wycinamy krążki i nakładamy farsz. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minutki od wypłynięcia. Gotowe pierożki podsmażamy na
oliwie rozmarynowej, czyli na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy gałązki świeżego
rozmarynu i chwilę czekamy żeby
oliwa nabrała aromatu.