ßßß Cookit - przepis na Pierogi z dynią i oliw ą rozmarynową

Pierogi z dynią i oliw ą rozmarynową

nazwa

Wykonanie

Bardzo dawno nie robiłam pierogów, bo w sumie chyba nie bardzo lubię je robić. Ale jak już się wezmę to w ilościach hurtowych. Tak to się właśnie wzięłam za nie w ubiegły weekend i zrobiłam kilka wersji. Dzisiaj prezentuję Wam jedną z nich.
Cisto:
250g maki pszennej
100ml bardzo ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
Farsz:
około 750g dyni hokkaido
2 łyżki roztopionego masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
oliwa
świeży rozmaryn
Składniki na ciasto zagnieść tak aby ciasto było elastyczne i odchodziło od ręki. Może trzeba będzie dodać nieco mąki - zależy od wielkości jajka i wilgotności mąki. Dynię hokkaido pokroić na kawałki i upiec - 30 minut w 180 stopniach, kładąc skórką na blaszce. Po upieczeniu dynie obieramy, dodajemy roztopione masło i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i spora ilością świeżo tartej gałki muszkatołowej. Ciasto cieniutko wałkujemy, wycinamy krążki i nakładamy farsz. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minutki od wypłynięcia. Gotowe pierożki podsmażamy na oliwie rozmarynowej, czyli na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy gałązki świeżego rozmarynu i chwilę czekamy żeby oliwa nabrała aromatu.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/11/pierogi-z-dynia-i-oliwa-rozmarynowa.html