Wykonanie
            Bardzo dawno nie robiłam pierogów, bo w 
sumie chyba nie bardzo lubię je robić. Ale jak już się wezmę to w ilościach hurtowych. Tak to się właśnie wzięłam za nie w ubiegły weekend i zrobiłam kilka wersji. Dzisiaj prezentuję Wam jedną z nich.Cisto:250g 
maki pszennej100ml bardzo ciepłej 
wody1 
jajko1 łyżka 
oliwy z oliwekFarsz:około 750g dyni hokkaido2 łyżki roztopionego 
masłasól, 
pieprz, 
gałka muszkatołowaDodatkowo:
oliwaświeży 
rozmaryn
Składniki na ciasto zagnieść tak aby ciasto było elastyczne i odchodziło od ręki. Może trzeba będzie dodać nieco 
mąki - zależy od wielkości 
jajka i wilgotności 
mąki. 
Dynię hokkaido pokroić na kawałki i upiec - 30 minut w 180 stopniach, kładąc skórką na blaszce. Po upieczeniu 
dynie obieramy, dodajemy roztopione 
masło i miksujemy. Doprawiamy do smaku 
solą, 
pieprzem i spora ilością świeżo tartej 
gałki muszkatołowej. Ciasto cieniutko wałkujemy, wycinamy krążki i nakładamy farsz. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minutki od wypłynięcia. Gotowe pierożki podsmażamy na 
oliwie rozmarynowej, czyli na patelni rozgrzewamy 
oliwę, dodajemy gałązki świeżego 
rozmarynu i chwilę czekamy żeby 
oliwa nabrała aromatu.
