Wykonanie
Zupę z dyni albo się kocha albo nienawidzi. Wczoraj całą audycje w jednej ze stacji
radiowych zadedykowano własnie tej zupce;) Ja ja osobiście uwielbiam. Przepis na tę zupkę dostałam od znajomej w pracy - jest aromatyczna, zdrowa i pyszna. Bez doprawiania ( i gotowana na wodzie) można podawać nawet malutkim dzieciom.- pół obranej dość sporej dyni- dwie duże marchwie- 1 l. rosołu ( jeśli zupa będzie dla Was za gęsta dolewamy odpowiednią ilość
wody)- 25g
masła-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaDynię, kroimy w kawałeczki.
Marchew obieramy, tniemy w plasterki.
Masło roztapiamy na dużej patelni. Jak się już rozgrzeje wrzucamy
marchew i partiami
dynię. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jak warzywa wchłoną
masło dolewamy rosół - tak, żeby warzywa się nie przypaliły a pięknie poddusiły . Jak
dynia zmięknie przekładamy wszystko do garnka. Jeśli jest za mało płynów dolewamy
wodę i miksujemy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i gałką - zwłaszcza tej ostatniej nie żałujcie -
daje piękny smaczek:)