ßßß

Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki soli1 szklanka gorącej wody (może odrobinę mniej)1 łyżka oliwyMąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Do niepełnej szklanki gorącej wody dodajemy oliwę, wlewamy do mąki, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Ciasto powinno być miękkie, najlepiej wyrabiać je przez około 5 minut. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ścierką i odstawiamy je na 30 minut, aby odpoczęło.Farsz:350g szpinaku125 g serka Philadelphia2 ząbki czosnkusól, pieprz do smakuoliwa truflowa lub roztopione masło do polaniaSzpinak myjemy, oddzielamy łodyżki, osuszamy i siekamy, czosnek wyciskamy praską. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy szpinak partiami, aż liście zwiotczeją, dodajemy czosnek, krótko smażymy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, odlewamy z niego nadmiar płynu, a następnie dodajemy serek Philadelphia, mieszamy.Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółka, na środku każdego układamy farsz, sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w solonej wodzie, wrzucając na wrzątek, gotując 3 minuty po wypłynięciu pierogów. Podajemy polewając np. oliwą truflową lub roztopionym masłem. Smacznego!