ßßß
Dobrze smakuje sam, z masłem, serkiem ;-).Zapraszam!Składniki:250 g mąki pszennej50 g mąki żytniej200 ml ciepłej wody1,5 łyżeczki soli2 łyżki oliwy1 łyżeczka suchych drożdży4 ząbki czosnku25-30 listków szpinaku (świeże, bez łodyżek)1 kulka mozzarelli (pokrojona w kostkę)Wykonanie:Najlepiej ciasto zacząć przygotowywać wieczorem, a upiec rano, ponieważ jest to ciasto długo wyrastające.Odmierzamy mąki, dodajemy sól, drożdże.Czosnek rozdrabniamy, szpinak kroimy w niewielkie paski.Wszystkie składniki łączymy, dodajemy stopniowo wodę, oliwę. Początkowo ciasto mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy dłońmi. Powinno być elastyczne i miękkie, ale nie lepiące się do rąk.Ciasto wkładamy do miski, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 8 godzin, aby wyrosło.Ciabattę delikatnie wyciągamy z miski, oprószamy ponownie mąką i formujemy z niej grubą bagietkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można również ciasto włożyć do keksówki.
Pozostawiamy ją jeszcze na 1 , 5 godziny pod przykryciem.Piekarnik nagrzewamy do 180 st.Pieczemy około 30 minut, patyczek włożony w ciasto powinien być suchy, a skórka ładnie spieczona.Smacznego!