Wykonanie
Dzisiaj postanowiłam zrobić na kolację kołacz
ziołowy z
boczkiem. Potrzebowałam jednak malutkiej pomocy :* D:* - dziękuję. A poza tym we dwoje gotuje się dużo lepiej :)Przepis zaczerpnęłam z książki "Mała szkoła pieczenia" - uwielbiam tą książkę, ponieważ za każdym razem mnie inspiruje :)Kołacz wyszedł wyśmienity i wszystkim gorąco polecamy.SKŁADNIKI:CIASTO:200 g
maki pszennej100 g
masła1/4 łyżeczki
soli4 łyżki
wodyWYPEŁNIENIE CIASTA:200 g
boczku150 g
sera żółtego4
jajka1/2 pęczka
pietruszki1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczka
pieprzu250 ml
śmietany 18%WYKONANIE:Ciasto: najpierw
mąkę należy przesiać na stolnicę, dodać posiekane w kostkę
masło i połączyć ze sobą. Następnie dodać
wodę i ugnieść ciasto na gładką masę.Następnie ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą - włożyć do lodówki na 30 minut.W tym, czasie pokroić
boczek w drobną kostkę, zetrzeć
ser na małych oczkach -
boczek i
ser przełożyć do plastikowej miseczki. Następnie dodać
jajka, posiekana
pietruszkę,
przyprawy oraz
śmietanę. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.Nastawić piekarnika na 200 stopni.Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować, następnie przełożyć na formę (średnica 24 cm) wyciągając boki ciasta do równa brzegów. Przełożyć farsz na ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 35 minut.Smacznego: )