Wykonanie
Dzisiaj kolejna szparagowa odsłona,
tarta z
zielonymi szparagami i
boczkiem. Pyszne połączenie, polecam serdecznie,
róbcie póki szparagi są dostępne. Ten przepis jak wiele innych znajdziecie w najnowszym numerze magazynu Food Culture, serdecznie zapraszam do lektury.
Składniki na blachę 12x 35 cm:Ciasto:200 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła1
jajko1 łyżka zimnej
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
ziół prowansalskichFarsz:pęczek
zielonych szparagów50 g
boczku w plastrach2
jajkapół szklanki
śmietany 18%trochę startego
żółtego serasól,
pieprzW misce umieszczamy
mąkę, zimne
masło pokrojone w kostkę oraz
sól. Ręcznie łączymy składniki, następnie wbijamy
jajko. Energicznie wyrabiamy ciasto dodając łyżkę
wody. Z ciasta formujemy kulę którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt trochę większy od formy po czym wylepiamy nim formę. Dno ciasta i boki dziurkujemy widelcem , wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Wyciągamy i studzimy.Ze
szparagów wykorzystujemy końcówki, wymierzamy ile nam będzie ich potrzeba, docinamy nożem potrzebne długości. Gotujemy je w solonej wodzie 3 minuty, resztę
szparagów wykorzystujemy później. Na przygotowane i podpieczone ciasto układamy plastry
boczku, na to ugotowane
szparagi, w miarę gęsto. Całość polewamy przygotowaną masą
śmietanowo jajeczną, mieszamy
jajka ze
śmietaną, dodajemy
starty ser, albo pokrojone drobniej plastry. Masę przyprawiamy
solą i
pieprzem, wylewamy na tartę. Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach. Podajemy na ciepło.Smacznego!