Wykonanie
Poziom trudnościSyryjskie placki z
natki pietruszki „ejjeh” nauczyłam się przygotowywać na warsztatach zorganizowanych w Muzeum Azji i Pacyfiku przez Muzeum, Wiktorię z bloga „ Pyza made in Poland ” oraz Karimę – pół Syryjkę, pół Polkę.Kuchnia arabska to kuchnia pełna smaków i aromatów. Znaleźć w niej można mnóstwo
ziół, przypraw,
kasz, świeżych warzyw, przetworzonych
warzyw strączkowych oraz
mięs. Placki z
natki są mega zdrowe, a przygotowuje się je łatwo i szybko.
Natka pietruszki polecana jest na różne problemy. Jest dobra na trawienie i odtrucie organizmu, ale przede wszystkim od stuleci znana jest z działania moczopędnego i polecana na problemy z pęcherzem, prostatą i nerkami. Dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym
natka ma działanie dezynfekujące. Jest zalecana np. palaczom jako środek odświeżający oddech.100 g
natki pietruszki zawiera 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C, 3,1 mg witaminy E i aż 5510 µg beta-karotenu oraz 170 µg kwasu foliowego. Zawiera również mikroelementy jak magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan.Porcja na 12 plackówSkładniki:3 pęczki świeżej
natki pietruszki1
cebula5-6 ząbków
czosnku1 garść świeżej
mięty3
jajka½ łyżeczki mielonej
kolendry1 łyżeczka
soli¼ łyżeczki
ostrej papryki1 łyżka
mąki1 łyżeczka mielonego
imbiru¼ łyżeczki arabskiej
przyprawy 7 smaków2 łyżki
oleju rzepakowegoSposób przygotowania:
Natkę pietruszki przepłukać i całą, łącznie z łodygami, posiekać i wrzucić do miski.

Cebulę pokroić w drobną kostkę dodać do
natki.
Czosnek obrać i prosto do miski przecisnąć przez praskę.

Garść
mięty również przesiekać, przełożyć do miski.

Dodać
jajka i wszystkie
sypkie przyprawy. Wszystko porządnie wymieszać.

Na niedużej patelni rozgrzać
olej rzepakowy i na tym usmażyć placki z dwóch stron.


Placki podawać na gorąco.



Smacznego!