Wykonanie
Przyznam, że jest to moja pierwsza wytrawna
tarta - wcześniej gustowałam tylko w tych na słodko. Jak się okazało, te również są warte uwagi. Myślę, że lubiącym
szpinak również ta wersja zasmakuje. Połączenie z
kurczakiem jest całkiem
trafne.Następnym razem nieco bardziej ją doprawię, ponieważ lubię
szpinak w wersji "na ostro" ;).

Co potrzebujemy:300 g
mąki200 g masła/margaryny
jajkosól500 g rozdrobnionego
szpinaku300 g
fileta z kurczaka3-4 ząbki
czosnku1/4
cebulkiprzyprawy1. Przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
jajko,
masło (w temperaturze pokojowej) i

łyżeczkę
soli. Wyrabiamy.
Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środek formy możemy obciążyć, aby nie porobiły się górki z ciasta, ale nie jest to konieczne.2. Na patelni podsmażamy posiekaną
cebulkę,
czosnek i
kurczaka. Gdy będzie gotowy, dodajemy
szpinak. Doprawiamy
pieprzem,
solą i
przyprawami przez nas wybranymi. Wszystko jeszcze przez chwilę smażymy.Na ciasto wykładamy zawartość patelni.Wkładamy znów do piekarnika i zapiekamy około 25-30 minut.SMACZNEGO :]