Wykonanie
Jedna porcja, czyli 4 placki mają ok. 200 kcal


Składniki na 14 placków:600 g dyni150 g
mąki pełnoziarnistej1-2
jajka3 cm korzenia
imbirupieprzsólolej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:
Dynię obieramy oraz pozbywamy się pestek. Następnie tarkujemy na tarce z grubymi oczkami.

Teraz tarkujemy korzeń
imbiru ( na drobnych oczkach tarki) i dodajemy do dyni.

Kolejnym krokiem jest
mąka,
jajko oraz
pieprz i
sól.



Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

Placki smażymy na
oleju rzepakowym lub pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia ( w temp. 180 stopni Celcjusza przez ok.15 min).Gotowe placki podajemy z
jogurtem naturalnym lub na słodko z
dżemem. Obydwa sposoby podania są smakowite.

SMACZNEGO!