Wykonanie
Opublikowano 23 marca 2016, autor: M.Boczniaki to
grzyby dość rzadko spotykane w naszych sklepach – po przeszukaniu kilku stołecznych większych marketów znalazłam je dopiero w piątym. Moim zdaniem są o wiele bardziej wyraziste w smaku, niż najpopularniejsze
pieczarki. Są jednak nieco twardsze i wymagają dłuższego czasu smażenia. Jak na
grzyby, boczniaki zawierają sporo składników odżywczych – dostarczają
między innymi łatwo przyswajalnego
białka, kwasu foliowego i witamin z grupy B. U nas najchętniej przyrządzamy je w postaci kotletów, bardzo dobrych na kromce
ciemnego pieczywa
Czas przygotowania: ok. 20-25 minSkładniki:- 500 g boczniaków- 2
jajka-
mąka do panierki (najlepiej krupczatka)- szczypta
soli-
olej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:Kotlety z boczniaków najlepiej smakują na kromce świeżego
chleba, ewentualnie można podać je z lekką
sałatką


Smacznego!The following two tabs change content below.BioOstatnie wpisyInformacje o M.Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z
uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →