Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)12 plastrów lekko zgrillowanej
cukiniimiękki
kozi ser dojrzewającynp. polski
camembert Turek
Soczewica :20 dag
zielonej soczewicy1/4 pęczka
selera naciowego2-3 kwiaty muszkatołowca2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
oleju z pestek
winogronmały pęczek
trybuli lub
natki pietruszki2 łyżki pokrojonej
miętyświeżo zmielony
czarny pieprzSos
curry :1 ząbek
czosnku10
orzechów nerkowca200 ml
mleczka kokosowego3 łyżki
oleju z pestek
winogron1/2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka posiekanego
imbiruprzyprawa curry madras ostra lub łagodnaszczypta
cukrusólSos
masala:2 małe zielone
papryczki chili1 ząbek
czosnku1 mały pęczek
zielonej kolendryRoladki z
cukinii - sposób przygotowania: Przygotować
soczewicę: ziarna gotować 20 min z kwiatami muszkatołowca, odcedzić, ostudzić (kwiaty usunąć), wymieszać z drobno pokrojonym
selerem naciowym,
trybulą lub
natką pietruszki,
miętą,
olejem i
sokiem z cytryny. Doprawić
solą i
pieprzem. Przygotować sos
curry:
czosnek obrać, pokroić i razem z
orzechami nerkowca chwilę smażyć na rozgrzanym
oleju. Dodać
imbir oraz
curry, smażyć 30-45 s, wlać
mleczko kokosowe i gotować kilka minut.Zdjąć z ognia, doprawić
sokiem z cytryny,
cukrem,
solą i zmiksować na gładko. Przygotować sos
masala: składniki utrzeć w moździerzu.
Ser podzielić na 12 kawałków i zawinąć w plastry
cukinii.Roladki podawać z
soczewicą, przybrane
rukolą, skropione
żółtym sosem
curry i zielonym sosem
masalaGrillowane roladki z
cukinii i
kurczaka w
boczkuGrillowane roladki z
cukinii i
kurczaka - wideo
Cukinia to jedno z wdzięczniejszych letnich warzyw, dające spore
pole do kuchennych popisów. Można z niej przygotować sycącą zupę-krem lub placuszki z
cukinii . Albo przygotować takie oto grillowane roladki z
cukinii i
kurczaka w
boczku. Autorką przepisu na tę lekką przekąskę jest naszaGrillowane roladki z
cukinii i
kurczaka w
boczku.WARZYWA
bakłażan w cieście 9/20brokuły z
sezamem 9/19bukiet świeżych
sałat, warzyw i
kiełków 10/17cottage pie warzywny (zapiekanka) 1/35cukinia z
ziołami i
serem ricotta 6/47fasola z
miodem babci Bronisławy 12/13gołąbki z
włoskiej kapusty 6/65groch z
kapustą 1/73kalarepka faszerowana 8/40kalarepka glazurowaPiknik kulturalny Co jest grane w
mieścieGremolata, czyli poświąteczne porządki
odrobiną
czosnku. Roladki z
cukinii pokrojonej w podłużne plastry, upieczonej lub zblanszowanej, posmarowane pastą z pieczonych
pomidorów z dodatkiem
czosnku i świeżej
bazylii. Tagliatelle (na zdjęciu) ze zblanszowanej
cukinii z sosami do wyboru: z pieczonego
czosnku (główce
czosnku ściąć czubek, posolićW stylu fusionutrzeć z resztą
cukru pudru, zaparzyć
syropem, dodać
masło,
czekoladę,
migdały oraz
orzechy i starannie wymieszać. Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Można podawać z
lodami, np. waniliowymi, i
owocami, np.
brzoskwiniami lub
figami. Danie z okładki Roladki z
cukinii 12