ßßß
Składniki:Klopsiki:500 g mielonego mięsa3 ząbki czosnku (drobno posiekane)1 średnia cebula (drobno posiekana)pół łyżeczki świeżego utartego imbirukawałek świeżej papryczki chili (wg gustu- u mnie połowa papryczki)łyżka świeżej kolendry (posiekana- można zastąpić świeżą miętą)sólłyżeczka przyprawy korma curry (1/3 łyżeczki przypraw: kolendry, kurkumy, kuminu, chili, pieprzu białego, imbiru, selera, cebuli i czosnku)Curry:ok 150 g dyni (pozbawionej skóry i pokrojonej w kostkę)garść groszku cukrowegopół cebuliszklanka mleka kokosowegosólpieprzłyżeczka przyprawy korma currychiliolej do smażenia (u mnie olej ryżowy)ugotowany ryż basmatiWykonanie:Składniki na klopsiki wymieszaj w misce. Uformuj klopsiki i smaż je aż się zrumienią. Zrób curry. Cebulę podsmaż na oleju. Wrzuć groszek cukrowy i dynię. Smaż przed chwilę. Dodaj przyprawy i całość zalej mleczkiem kokosowym (w trakcie gotowania możesz go jeszcze dolać). Całość duś aż groszek i dynia zmiękną. Curry i klopsiki podawaj z ryżem.Smacznego!