Wykonanie
Pierś z kurczaka w połączeniu z
curry i
mleczkiem kokosowym,
daje potrawę zawierającą wszystkie zasady mego bloga. Jest łatwe do wykonania, przystępny koszt produktów, lekko strawne i pyszne - jednak to ostatnie musicie sprawdzić sami.
Składniki:podwójna
pierś z kurczaka3 łyżeczki
curry w proszku1/2 łyżeczki
chili1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu2 ząbki
czosnku (przecisnąć przez praskę)3 łyżki
olejusól (płaska łyżeczka)puszka
mleczka kokosowego (400 ml)wersja bogatsza może zawierać marynowane
pędy bambusalub
kiełki fasoli mung
ryżPrzygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić w małe kawałeczki, dodać
olej,
curry,
chili,
kolendrę,
imbir, dokładnie wymieszać i odstawić najlepiej na około 2 godziny do lodówki.Przyprawionego
kurczaka włożyć do woka lub do głębokiej patelni i smażyć około 10 minut (dobrze jest przykryć).Dodać
czosnek, świeżo zmielony
pieprz i
sól, następnie wlać
mleczko kokosowe i ewentualnie
pędy bambusa lub
kiełki fasoli.Po dodaniu mleczka już nie przykrywać, aby trochę odparowało, gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut. Można powstały sos zagęścić, dodając 1 łyżeczkę
mąki rozmieszaną z odrobiną zimnej
wody. Ja
mąki nie dodaję, gdyż lekko płynna konsystencja mi odpowiada - po włożeniu do
ryżu, płyn jest częściowo wchłaniany przez
ryż.
Ryż w torebkach gotuję przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, po wyjęciu z
wody torebki rozcinam i łyżką do
lodów formuję widoczne na zdjęciu kulki.