ßßß Cookit - przepis na Kurczak curry z mleczkiem kokosowym

Kurczak curry z mleczkiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Pierś z kurczaka w połączeniu z curry i mleczkiem kokosowym, daje potrawę zawierającą wszystkie zasady mego bloga. Jest łatwe do wykonania, przystępny koszt produktów, lekko strawne i pyszne - jednak to ostatnie musicie sprawdzić sami.
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
3 łyżeczki curry w proszku
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
3 łyżki oleju
sól (płaska łyżeczka)
puszka mleczka kokosowego (400 ml)
wersja bogatsza może zawierać marynowane pędy bambusa
lub kiełki fasoli mung
ryż
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić w małe kawałeczki, dodać olej, curry, chili, kolendrę, imbir, dokładnie wymieszać i odstawić najlepiej na około 2 godziny do lodówki.
Przyprawionego kurczaka włożyć do woka lub do głębokiej patelni i smażyć około 10 minut (dobrze jest przykryć).
Dodać czosnek, świeżo zmielony pieprz i sól, następnie wlać mleczko kokosowe i ewentualnie pędy bambusa lub kiełki fasoli.
Po dodaniu mleczka już nie przykrywać, aby trochę odparowało, gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut. Można powstały sos zagęścić, dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Ja mąki nie dodaję, gdyż lekko płynna konsystencja mi odpowiada - po włożeniu do ryżu, płyn jest częściowo wchłaniany przez ryż.
Ryż w torebkach gotuję przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, po wyjęciu z wody torebki rozcinam i łyżką do lodów formuję widoczne na zdjęciu kulki.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/01/kurczak-curry-z-mleczkiem-kokosowym.html