ßßß Cookit - przepis na Tajskie kuleczki

Tajskie kuleczki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Agnieszka Kręglicka
Fot. Arkadiusz Ścichocki, stylizacja Zuzanna Wiciejowska
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: trudne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
Tajskie kuleczki - składniki:
400 g białej ryby lub mielonej wieprzowiny ewentualnie kurczaka
duży pęczek posiekanej kolendry
3 posiekane dymki
1-2 jajka
szczypta utartej skórki limonki
1 łyżka sosu rybnego
czerwona pasta curry do smaku
1 utarty ząbek czosnku
mąka kukurydziana lub ziemniaczana Sos:
sok z 1 limonki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 malutkie chili z marynaty
korzeń imbiru
cienki szczypiorek
cukier
Tajskie kuleczki - sposób przygotowania: Zioła drobno posiekać. Rybę zmiksować pulsacyjnie, tak by masa nie była gładka. Wymieszać rybę z ziołami, jajkiem, pastą curry, czosnkiem, sosem rybnym i ze skórką z limonki. Zagęścić masę mąką i uformować kilka małych kuleczek. Usmażyć próbną partię na oleju, spróbować i dosmakować. Przygotować kuleczki z reszty masy. Smażyć na złoto z obu stron, podawać z sosem do maczania. Kuleczki z mięsa przygotowuje się analogicznie. Sos: Wymieszać składniki z 1/4 szklanki ciepłej wody. Dodać gałązkę drobno posiekanego cienkiego szczypiorku i utartego na igiełki imbiru.
Malutkie kotleciki z ryby "na jeden kęs". Podawaj je z sosem z sosu sojowego i limonki oraz ryżem. Zobacz przepis na tajskie kuleczki z ryby Znakomity dodatek do pieczonego drobiu, curry lub potraw z ryb. Dodatek mleka kokosowego i imbiru sprawia, że ryż ma ciekawy, orientalny smak. Ryż
Sos sojowy
warto go mieć w spiżarni.Spróbuj dań z dodatkiem sosu sojowego: Tofu na zimno Tajskie kuleczki Ruloniki "Nemsy" z tatarem jagnięcym Szparagi na rukoli z sosem sezamowo-sojowym Makaron soba z sezamem Makaron z wołowiną i kapustą bok choi Łosoś grillowany Yanyaki z kimpirą z selera
Palce lizać
tak, jak deklaruje Maciek Nowak w kwestii sylwestra. Znany bon vivant głosi, że w tę noc najchętniej zasypia samotnie w łóżeczku, ponieważ balując przez resztę roku, kiedyś musi odpocząć. Tajskie kuleczki 400 g białej ryby, mielonej wieprzowiny lub kurczaka duży pęczek posiekanej kolendry 3 posiekane
Mleko kokosowe - aromat orientalnej kuchni
, kakao lub cynamon Autor: Kinga Paruzel (przepis pochodzi z książki "Nie... zwykła kuchnia" ) A może, zamiast zwykłej mizerii, przygotujesz tę chrupiącą surówkę? Będzie pysznym dodatkiem do kotlecików w orientalnym stylu, np. tajskich kuleczek . Orientalna surówka z ogórka 2 ogórki 1 łodyga
Kurczak po tajsku - 6 przepisów
. Autor: Zuzanna Wiciejowska Pad Thai - kuchnia tajska W tych klopsikach nie brak tajskich smaków - kolendry, pasty curry, sosu rybnego. Świetnie sprawdzą się jako szybki, egzotyczny obiad lub niebanalny prowiant na piknik. Tajskie kuleczki 400 g białej ryby, mielonej wieprzowiny lub kurczaka duży
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/161238482/tajskie kuleczki/p