Wykonanie
Świetna propozycja przystawki dla wielbicieli azjatyckich smaków. Jest to kolejna pozycja z książki Gordona Ramsaya „Ultimate cookery course”, bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. W oryginale Gordon do wrapów użył
sałaty, ja jednak zamieniłam ją na
cykorię gdyż lubię jej gorzkawy posmak. Smak samej potrawy w połączeniu z dressingiem jest jest intensywny i bardzo aromatyczny. Polecam!Składniki:
oliwa z oliwek do smażenia200 g mielonej
wołowiny200 g mielonej
wieprzowinyolej sezamowy do smażenia2 ząbki
czosnku,obrane i poszatkowane5 cm kawałek świeżego
imbiru,obrany i drobno poszatkowany1-2 czerwone
papryczki chilli, z usuniętymi ziarnami i poszatkowane1 łyżka
brązowego cukru1 łyżka
sosu rybnegostarta skórka z 1
limonki i sok z 1/33
dymki, poszatkowane tylko zielone części
sól i mielony
czarny pieprz2 małe
sałaty karbowane, podzielone na liście do podania (ja użyłam
cykorii)Składniki na dressing:1 łyżka
sosu sojowegosok z połowy
limonki1 łyżeczka
oleju sezamowego1/2 czerwonej
papryczki chilli,cienko poszatkowanejmały pęczek liści
kolendry,poszatkowane1-2 łyżeczki
sosu rybnego1 łyżeczka
brązowego cukru1 łyżka
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Rozgrzej dużą patelnię i dodaj odrobinę
oliwy. Wymieszaj
wołowinę z
wieprzowiną, dopraw
solą i
pieprzem,ponownie dokładnie wymieszaj. Smaż
mięso na dobrze rozgrzanej patelni przez 5-7 min, aż stanie się chrupiące i będzie miało sypką konsystencję. Przesyp
mięso na sitko, aby dobrze ociekło z tłuszczu (zachowa to jego chrupkość). Odstaw.Przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem,ponownie rozgrzej ją na dużym ogniu i wlej łyżkę
oleju sezamowego. Włóż
czosnek,
imbir,
chilli, posyp szczyptą
soli i
cukrem, smaż ok. 2 min. Następnie dodaj
mięso mielone i całość dokładnie wymieszaj.Dodaj do
mięsa sos rybny i smaż przez chwilę na większym ogniu. Wmieszaj skórkę z
limonki i jej sok, wrzuć
dymkę i smaż następne 30 s. Zdejmij z ognia.Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki dressingu.W celu podania, wyłóż na liście
sałaty usmażone
mięso i
skrop dressingiem.Smacznego!
Share the post "Wrapy z
wołowiną i
chilli Gordona Ramsaya"