Wykonanie
Post sponsorowanyKuchnia azjatycka ostatnimi czasy sprawia najwięcej radości moim kubkom
smakowym. Odkryłam ją stosunkowo niedawno, dlatego staram się szybko nadrabiać zaległości. Choć dania azjatyckie mogą niektórych przerażać długą listą składników (często nieznanych), to gwarantuję Wam, że warto jest wyposażyć się w każdy z nich. Ja tym razem poszłam nieco na łatwiznę i użyłam gotowej mieszanki
mrożonych warzyw. Przez to przygotowanie tego dania jest banalnie proste i zajęło mi nie więcej niż 25 minut.Duża ilość różnorodnych składników nadaje potrawie wspaniałej tekstury.Jeśli nie przepadasz za
krewetkami, możesz zastąpić je drobiem.
Składniki (dla 2 os.):warzywa na patelnię d'aucy* - CHINA z
przyprawą orientalną 450g (nie użyłam dołączonej
przyprawy)250g
krewetek obranych i ugotowanych100g
makaronu ryżowego2 łyżeczki
sosu sojowego1 łyżeczka
sosu rybnego (opcjonalnie)garść prażonych i
solonych orzeszków ziemnychgarść
sezamu2 łyżki
oliwy + 1 łyżka
oleju sezamowegosok i skórka otarta z jednej
limonki4 ząbki
czosnku5 cm korzenia
imbiru1 zielona
papryczka chilli1/2 łyżeczki
płatków chillispora garść posiekanej zielonej części
dymki1/2 łyżeczki
cynamonu (opcjonalnie)
sólświeżo mielony
pieprz*skład mieszanki:
kiełki fasoli Mung 15%,
fasola szparagowa 15%,
marchew 14%,
papryka 10%,
grzyby czarne Mun 10%,
por 10%,
cebula 10%, pędy bambusa5%,
kapusta biała 5%,
seler 5% +
przyprawaPrzygotowanie:
Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. (Zalej wrzątkiem, pozostaw pod przykryciem na kilka minut i odcedź).Na dużą rozgrzaną patelnię lub wok wlej 2 łyżki
oliwy i podsmaż na niej pokrojony drobno
czosnek,
imbir i
papryczkę chilli. Po chwili dorzuć
krewetki, dopraw
solą i
pieprzem i smaż, aż się zarumienią (ok minutę z każdej strony). Następnie przełóż same
krewetki do miseczki, a na patelnię/wok wrzuć
mieszankę warzyw i dopraw
solą i
pieprzem. Smaż kilka minut (do miękkości) z dodatkiem
oleju sezamowego. Następnie dopraw
sosem sojowym,
sosem rybnym (opcjonalnie)
sokiem z limonki wraz ze skórką i
cynamonem. Na patelnie przełóż odsączony
makaron ryżowy oraz
krewetki, a także
orzechy ziemne i
sezam. Wymieszaj i smaż przez chwilę aby wszystkie składniki złapały temperaturę. Aby dodać jeszcze trochę pikanterii całość dopraw
płatkami chilli. Gorącą potrawę przełóż z patelni do miseczek i posyp posiekaną
dymką.Smacznego :)