ßßß
Kolejny przepis z tych umieszczonych na mojej ścianie, do których wracam najczęściej. Danie bardzo proste, a smak obłędny. Jeśli lubicie owoce morza, polecam gorąco. Wg mnie krewetki nie wymagają specjalnych zabiegów. Najlepsze są, gdy robi się je najprościej jak to możliwe. Teraz w czasie upałów, kiedy nie chce nam się stać przy garach w kuchni, to idealne rozwiązanie na obiad dla rodziny, jak i na kolację w gronie przyjaciół.Składniki:
1 kg krewetek królewskich mrożonych,sos słodki chilli.Marynata:3 łyżki soku z cytryny,2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek,2 łyżki ciemnego sosu sojowego,1 łyżka sosu rybnego,1 łyżka tartego imbiru,3 ząbki czosnku,pęczek szczypioru, ale głównie części bialych cebulek,0,5 łyżeczki płatków chili.Przygotowanie:Krewetki rozmrozić, wypłukać na sicie, odsączyć. Zmiksować wszystkie składniki marynaty i zalać oczyszczone krewetki. Odstawić, ale tylko na 30 minut.Uwaga: Tylko przez 30 minut! Po dłuższym czasie krewetki nie będą jędrne.Po 30 minutach podsmażyć krewetki przez kilka minut. Gotowe wyłożyć na talerz i polać sosem chilli.