ßßß Cookit - przepis na Krewetki po tajsku

Krewetki po tajsku

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z tych umieszczonych na mojej ścianie, do których wracam najczęściej. Danie bardzo proste, a smak obłędny. Jeśli lubicie owoce morza, polecam gorąco. Wg mnie krewetki nie wymagają specjalnych zabiegów. Najlepsze są, gdy robi się je najprościej jak to możliwe. Teraz w czasie upałów, kiedy nie chce nam się stać przy garach w kuchni, to idealne rozwiązanie na obiad dla rodziny, jak i na kolację w gronie przyjaciół.
Składniki:
1 kg krewetek królewskich mrożonych,
sos słodki chilli.
Marynata:
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek,
2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżka tartego imbiru,
3 ząbki czosnku,
pęczek szczypioru, ale głównie części bialych cebulek,
0,5 łyżeczki płatków chili.
Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić, wypłukać na sicie, odsączyć. Zmiksować wszystkie składniki marynaty i zalać oczyszczone krewetki. Odstawić, ale tylko na 30 minut.
Uwaga: Tylko przez 30 minut! Po dłuższym czasie krewetki nie będą jędrne.
Po 30 minutach podsmażyć krewetki przez kilka minut. Gotowe wyłożyć na talerz i polać sosem chilli.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/07/krewetki-po-tajsku.html