Wykonanie
Kolejny przepis z tych umieszczonych na mojej ścianie, do których wracam najczęściej. Danie bardzo proste, a smak obłędny. Jeśli lubicie
owoce morza, polecam gorąco. Wg mnie
krewetki nie wymagają specjalnych zabiegów. Najlepsze są, gdy robi się je najprościej jak to możliwe. Teraz w czasie upałów, kiedy nie chce nam się stać przy garach w kuchni, to idealne rozwiązanie na obiad dla rodziny, jak i na kolację w gronie przyjaciół.Składniki:
1 kg
krewetek królewskich mrożonych,sos słodki
chilli.Marynata:3 łyżki
soku z cytryny,2 łyżki
oleju sezamowego lub
oliwy z oliwek,2 łyżki ciemnego
sosu sojowego,1 łyżka
sosu rybnego,1 łyżka tartego
imbiru,3 ząbki
czosnku,pęczek
szczypioru, ale głównie części bialych
cebulek,0,5 łyżeczki
płatków chili.Przygotowanie:
Krewetki rozmrozić, wypłukać na sicie, odsączyć. Zmiksować wszystkie składniki marynaty i zalać oczyszczone
krewetki. Odstawić, ale tylko na 30 minut.Uwaga: Tylko przez 30 minut! Po dłuższym czasie
krewetki nie będą jędrne.Po 30 minutach podsmażyć
krewetki przez kilka minut. Gotowe wyłożyć na talerz i polać sosem
chilli.