Wykonanie
Dzieci wpadają po szkole do domu, już w progu wołają -- co na obiad?- chińszczyzna- suuuuuper!!!Podobną euforię wzbudza odpowiedź "boska Jola", ale o tym innym razem...A więc, zacznijmy od podstaw, czyli wyposażenia lodówki, w której zawsze mam kilka słoików przypraw, najczęściej Thai Heritage, np takie:
Ja mam w lodówce ZAWSZE
sos sojowy (jasny, ciemny,
grzybowy...), pastę z
kolendry,
bazylii,
trawę cytrynową,
imbir,
sos rybny, czerwoną i zieloną pastę
curry,
ocet ryżowy,
olej sezamowy...Postaram się w miarę dokładnie podać przepis na chińszcznę, ale zazwyczaj wygląda to tak, że wrzucam do woka duuuuużo łyżeczek tego co mam w słoiczkach, jakieś
mięso, warzywa, smażę w woku i podaję, najczęściej z chińskim
makaronem, najczęściej tym:
Składniki na obiad dla 4 osób:paczka
makaronu chińskiegoduża
pierś kurczaka2
cebule4 ząbki
czosnku2 cm
imbiru2 łyżki
sosu sojowegołyżeczka pasty z
kolendry,
trawy cytrynowej3 łyżki
sosu rybnegoszczypiorczarny
sezamoliwa z oliwekolej sezamowyW woku rozgrzewam odrobinę
oliwy, wrzucam starty
imbir,
czosnek pokrojony na cieniutkie paseczki,
cebulę pokrojoną na ósemki, szybko podsmażam i wrzucam kawałki
kurczaka, podsmażam, wrzucam
przyprawy, minutka i wrzucam
makaron przygotowany w międzyczasie, skrapiam
olejem sezamowym, wrzucam pokrojony
szczypior i posypuję czarnym
sezamem, mieszam i gotowe!