ßßß Cookit - przepis na KREWETKI PO WIETNAMSKU

KREWETKI PO WIETNAMSKU

nazwa

Wykonanie

Sobota, latam wkoło, chyba sprzątałam,rodzice oglądają coś w telewizji, nagle zatrzymuję się i patrzę zahipnotyzowana jak Pascal Brodnicki smaży krewetki na barce, za nim malownicze wzgórza Ha Long. I myślę tylko, ile bym dała żeby być teraz w jakimś odległym, egzotycznym miejscu... Ale! Wszystko w swoim czasie, na najlepsze rzeczy, jak wiemy, trzeba czekać najdłużej. Na razie szkoła, w przyszłym roku matura i inne cuda. Nie pozostało mi więc nic innego, jak tylko umilanie oczekiwania przyrządzaniem wschodnich przysmaków.
Przepisu nie zapamiętałam dokładnie. Na szczęście siostra, Zuza, która miała okazję być w Wietnamie, (również na Ha Long, szczęściara!) rok temu, pomogła go odtworzyć. I oto powstało to cudo. Nada się świetnie na przyrządzenie Twojego pierwszego azjatyckiego dania. A więc do dzieła!
Składniki:
400 g krewetek (dostałam w pancerzach i świeże w Lidlu)
pęczek pietruszki
3 cm kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego chilli
3 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
1 cytryna
pieprz
Wykonanie:
Cytrynę pokrój na 8 części. Czosnek i imbir obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój na drobne kawałki. Pietruszkę pokrój. Wszystkie składniki, oprócz krewetek i cytryny, wrzuć do miski i utrzyj razem (najlepszy byłby moździerz, ale, niestety, ja go nie posiadam). Do marynaty dodaj krewetki i 4 kawałki cytryny, odstaw na 10 minut.
Po tym czasie krewetki wyciągnij z marynaty i wrzuć na suchą patelnię (nie wylewaj sosu!). Smaż 4-5 minut, mieszając i podlewając je sosem. Podawać z resztą cytryny i ryżem, ja użyłam delikatnego jaśminowego, świetnie pasował. Nakarmiłam nimi 4 głodne osoby.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/06/krewetki-po-wietnamsku.html