Wykonanie
Poziom trudnościChińskie pierożki wonton z
wieprzowiną cieszą się na moim blogu największym zainteresowaniem. Tym razem przygotowałam pierożki wonton z
krewetkami. Nadzienie
krewetkowe jest aromatyczne i bardzo dobre, dodatek
imbiru i
czosnku wzbogaca smak pierogów. Podane w rosole wołowym, ze
szczypiorem i
prażoną cebulką wontony smakują jeszcze lepiej.Porcja na ok. 25 sztukSkładniki:Ciasto:120 g
mąki pszennej,50 ml wrzątku,3 łyżeczki zimnej
wody,1 łyżka
oleju arachidowego lub
sezamowegoFarsz:250 g
krewetek (surowych, szarych, oczyszczonych)*2 cm świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku1 mała
papryczka chili2 łyżeczki
sosu sojowego1 łyżeczka
sosu rybnego1 łyżeczka
oleju sezamowego1 łyżka posiekanych liści
kolendry½ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu* Jeśli kupicie całe świeże
krewetki trzeba ich kupić 500 g, po oczyszczeniu zostanie ok. 250 g gotowego do użycia
mięska.Sposób przygotowania:Do miski wsypać
mąkę, zalać wrzątkiem, dodać zimną
wodę i
olej, zamieszać łyżką. Miskę nakryć szczelnie folią i odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować farsz. Świeże
krewetki pozbawić głów, pancerzy wraz z ogonem i przewodów pokarmowych.



Oczyszczone
krewetki pokroić w plasterki.
Czosnek,
imbir i
papryczkę chili drobno posiekać.
Krewetki,
czosnek,
imbir i
chili przełożyć do miski, dodać sosy,
olej i
kolendrę.

Wszystko wymieszać, na koniec przyprawić świeżo zmielonym
pieprzem.

Ciasto przełożyć na blat, wyrobić do połączenia się składników i zawinąć w kawałek folii spożywczej. W garnku zagotować
wodę z
solą do gotowania pierożków. Ciasto podzielić na kilka części. Po kolei cienko rozwałkować placek po placku, wykrawać kółka o średnicy ok. 8 cm (mogą być też kwadraty).

Resztki z każdego placka zagnieść i schować w folię, wałkować na końcu. Na każdym kawałku, na środku położyć łyżeczkę farszu, brzegi zebrać do środka i zlepić pierożki jak sakiewki.


Odkładać je na deskę lub posypany
mąką blat. Gotować partiami po 6-7 sztuk, każdą partię przez 5 minut.

Po wyłowieniu odłożyć pierożki na 2 minutki, żeby się ciasto ściągnęło. Podawać w rosole ze
szczypiorem i
prażoną cebulką.

Smacznego!