Wykonanie
Cześć =) Gdy zima w pełni, a szare wieczory nadchodzą wcześniej, niż się spodziewamy, Kasztanowa Kuchnia zaprasza na szybką podróż do ciepłych
krajów. Egzotyczne smaki
kokosu,
chili,
limonki i
kolendry przeniosą nas choć na chwilę na plaże Tajlandii, gdzie w oddali widać kutry udające się na
krewetkowe łowy =)
Potrzebne będą (na 2-3 porcje):- 16 sporych
krewetek (ok. 450g)Na marynatę:- 1 łyżka
soku z limonki- 1 łyżka
oleju rzepakowego- 1 łyżeczka tajskiego
sosu rybnego, ew.
sosu sojowego- 2 ząbki
czosnku, rozdrobnione w prasce- 1 czubata łyżka drobno posiekanych listków
kolendry- 1/2 łyżeczki
soli (lub do smaku)- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej czerwonej
papryczki chili (mogą być suszone wiórki)Na dodatek warzywny:- 2 łyżki
oleju kokosowego- 200g strączków
groszku cukrowego (lub
papryka,
marchew,
fasolka pokrojone w zapałkę)- 1/2 łyżeczki nasion
sezamu-
sól i
pieprzSposób wykonania:1) Składniki marynaty wymieszać i zalać nią
krewetki w misce na 30 minut przed pieczeniem. W połowie czasu marynowanie zamieszać, by marynata oblepiła je ze wszystkich stron.2) Ułożyć
krewetki na blasze i piec w 220 stopniach C przez 5-6 minut.
3)
Groszek (lub drobno skrojone inne warzywa) wrzucamy na patelnię z rozgrzanym
olejem kokosowym, dodajemy
sezam i
sól, smażymy mieszając 2-3 minuty.
Groszek powinien pozostać chrupki.
4) Wykładamy warzywa, a na nie
krewetki. Można podawać z
ryżem lub
makaronem ryżowym oraz lekko skropić wszystko na talerzu
sokiem z limonki i udekorować listkami
kolendry.
Smacznego =)Agnieszka