ßßß
Potrzebne będą (na 2-3 porcje):- 16 sporych krewetek (ok. 450g)Na marynatę:- 1 łyżka soku z limonki- 1 łyżka oleju rzepakowego- 1 łyżeczka tajskiego sosu rybnego, ew. sosu sojowego- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione w prasce- 1 czubata łyżka drobno posiekanych listków kolendry- 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej czerwonej papryczki chili (mogą być suszone wiórki)Na dodatek warzywny:- 2 łyżki oleju kokosowego- 200g strączków groszku cukrowego (lub papryka, marchew, fasolka pokrojone w zapałkę)- 1/2 łyżeczki nasion sezamu- sól i pieprzSposób wykonania:1) Składniki marynaty wymieszać i zalać nią krewetki w misce na 30 minut przed pieczeniem. W połowie czasu marynowanie zamieszać, by marynata oblepiła je ze wszystkich stron.2) Ułożyć krewetki na blasze i piec w 220 stopniach C przez 5-6 minut.
3) Groszek (lub drobno skrojone inne warzywa) wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, dodajemy sezam i sól, smażymy mieszając 2-3 minuty. Groszek powinien pozostać chrupki.
4) Wykładamy warzywa, a na nie krewetki. Można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym oraz lekko skropić wszystko na talerzu sokiem z limonki i udekorować listkami kolendry.
Smacznego =)Agnieszka