ßßß Cookit - przepis na Curry z krewetkami i mango.

Curry z krewetkami i mango.

nazwa

Wykonanie

Ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Danie pyszne i aromatyczne. Smakuje jak w Tajlandii :). Pikantne, charakteru nadaje mu mleczko kokosowe, a mango, papryczka chilli i kolendra sprawiają, że jest bardziej kolorowe. Słodkie mango idealnie uzupełnia się z ostrą pastą curry, a chrupiące krewetki idealnie wpasowują się w ten duet. To danie dla wszystkich lubiących niecodzienne i orientalne smaki. Najlepsze podawane z ryżem jaśminowym.
Składniki:
25-30 mrożonych krewetek tygrysich
1 mała puszka mleczka kokosowego (300 ml)
1 świeża papryczka chilli
1-2 ząbki czosnku
1/2-1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
sól, świeżo mielony pieprz
1 puszka mango
1/2 puszki pędów bambusa
świeża kolendra
olej kokosowy
ryż jaśminowy
Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy z jelita i pancerzyków na ogonkach. Grzbieciki nacinamy delikatnie nożem (krewetki wtedy ładnie nam się "otworzą" podczas smażenia). Na patelni rozgrzewamy dużą łyżkę oleju kokosowego, dodajemy przeciśnięty czosnek i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy pastę curry, podgrzewamy i łyżką rozprowadzamy na patelni. Wlewamy mleczko kokosowe. Cały czas podgrzewamy, delikatnie mieszając na małym płomieniu. Dodajemy przygotowane krewetki, odsączone i pokrojone w większe kawałki mango, pędy bambusa, oraz pokrojoną w cienkie paski papryczkę chili (bez pestek). Smażymy przez około 2-2,5 minuty, max. 3 minuty. Zbyt długie smażenie spowoduje, że krewetki staną się twarde i będą nie smaczne. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ryżem, posypujemy świeżą kolendrą.
Smacznego :-)
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2015/04/curry-z-krewetkami-i-mango.html