Zdarzyło mi się już zrobić przepis kuchni indonezyjskiej tutaj i muszę powiedzieć, że był to bardzo dobry początek. Dziś kolejny raz "odwiedzam" Indonezję. Wykorzystałam do tego przepisu wcześniej ugotowany ryż i krewetki koktajlowe. Dzięki temu danie jest nie tylko przepyszne ale i ekspresowe. Bo krewetki koktajlowe szybciej się przygotowuje. Polecam na szybki obiad. Mnie przygotowanie go zajęło niecałe 15 minut..Składniki:100 g ugotowanego ryżu (użyłam ryżu basmati -może być zwykły ale nie może być rozgotowany)200 g krewetek (mrożone trzeba rozmrozić)duża cebula2 ząbki czosnku1-2 łyżki koncentratu pomidorowegosos chilioliwa lub olej (użyłam olejukokosowego)sólpieprzchili w płatkachWykonanie:Cebulę pokrój w póltalarki i podsmaż na oleju. Gdy lekko zbrązowieje dodaj czosnek i krewetki. Następnie dodaj ryż i koncentrat pomidorowy. Przypraw chili, solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj przez chwilę aż krewetki będą gotowe. Podawaj natychmiast po przygotowaniu posypane płatkamichili.Smacznego!